Весникар - најнови статии

Весникар - најчитани статии

Свети Освалд, кралот на Нортумбрија

СПОМЕН НА СВЕТИОТ МАЧЕНИК ОСВАЛД, КРАЛОТ НА НОРТУМБРИЈА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 5 АВГУСТ (604-642; Oswald, king of Northumbria) Светиот крал Освалд, чие име во старогерманскиот јазик значи „Бог Управител“, е роден во 604 година. Тој бил второ дете во семејството на англосаксонскиот крал Етелфрит, кој управувал со Берниција и Дејра, двете области, […]

Original Link...


Tags: None
0 comments
Report        

Read On: