ПравославиеМК »

Објави од македонски православни интернет страни.
 • Пламен Тотев, издавач од Бугарија: Политичарите создаваат граници, ние градиме мостови

  Posted 2021-12-02 06:20:44 by: Сард

  Многу ми е драго што за првпат излегува превод на моја книга кај вас, затоа што јас многу ја сакам Македонија и имам многу пријатели таму. Секогаш кога сум доаѓал ми било пријатно и охрабрувачки – атмосферата во Скопје, средбите со пријателите, дури и обичните прошетки по улиците на вашиот главен град. Голем придонес за моите врски со Македонија и за мојот пријателски однос кон сè што е македонско има Нове ...

  Comments: 0   View more...

 • Литија по улиците на Гевгелија

  Posted 2021-12-01 05:33:37 by: Сард

  28 ноември 2021 лето Господово ГевгелијаСо благослов на Митрополит Повардарски г. Агатангел, торжествена Литија со чудотворната икона на Пресвета Богородица – Согленска оваа година по прв пат ја благослови ...

  Comments: 0   View more...

 • Црква „Свети Атанасиј“ – Галичани

  Posted 2021-11-30 19:57:49 by: Сард

  ЦРКВАТА „СВЕТИ АТАНАСИЈ“ ВО ГАЛИЧАНИ, ПОДЗАБОРАВЕН СПОМЕНИК НА КУЛТУРАТА ОД XVII ВЕК Постапувајќи по Одлуката на надлежниот епархиски архиереј за контрола на црковниот инвентар по Прилепското архиерејско намеништво, при посетата на село Галичани и локалната црква во чест на Свети Атанасиј, констатирав дека оваа црква е подзаборавен споменик на културата од XVII век. Пребарувајќи по ...

  Comments: 0   View more...

 • The Swineherd Identity – Metropolitan of Strumica Naum

  Posted 2021-11-29 07:57:17 by: Сард

  ~+~ The demon-possessed man whom Christ has healed asked Christ to follow Him, to the contrary, local inhabitants were left without Him because they did not accept Him, that is, they asked Him to depart from their region. This Gospel reading (Luke 8: 26-39) shows clearly that demon-possessed people can be healed easier, because they, ...

  Comments: 0   View more...

 • Свињарски идентитет – Митрополит Струмички Наум

  Posted 2021-11-29 07:54:54 by: Сард

  ~+~ Бесомачениот што Христос го исцели побара да оди по Него, а локалните жители останаа без Него затоа што не Го примија, односно, побараа да си оди од нивниот крај. Ова евангелско четиво (Лука 8, 26–39) покажува дека видливо бесомачените можат полесно да бидат исцелени, бидејќи тие, потполно обземени од демонот, остануваат без можност слободно ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Струмички Наум: Свињарски идентитет (27.11.2021)

  Posted 2021-11-29 05:27:27 by: Сард

  Зошто не Го примаме Богочовекот Христос? Поради задоволувањето на нашите страсти, кои ни станале поважни од Него. Примерот со луѓето од земјата Гадаринска ни покажува дека ним им беа многу поважни свињите (т.е. имотот), поради страстите среброљубие и сластољубие, отколку Христос; овие страсти се оние што се нарекуваат погруби и преку кои демонот најнапред ...

  Comments: 0   View more...

 • Религијата, доблеста и милостивиот Самарјанин

  Posted 2021-11-28 17:00:18 by: Сард

  Зошто добриот Самарјанин му помогнал на човекот во неволја? (Лука 10,25-37) Заради неговата религиозност ли? Евангелието ни го кажува токму спротивното – религијата не одиграла пресудна улога во неговата одлука, туку неговата човештина. Современиот постсекуларен човек ја прифаќа здраво за готово фразата – „религијата ги прави луѓето поетични“. Не е така и Евангелието тоа ни ...

  Comments: 0   View more...

 • Тропар на светиот апостол Матеј 16 ноември / 29 ноември 2021

  Posted 2021-11-28 14:11:00 by: Сард

  Ревносно од царина си тргналкон повикот на Владиката Христос,Кој поради својата добрина се појавина земјата помеѓу луѓето,Него следејќи го се покажа како избран ...

  Comments: 0   View more...

 • Тропар на св.Христови маченици Гуриј, Самон и Авив 15 ноември / 28 ноември 2021

  Posted 2021-11-27 14:13:00 by: Сард

  Избирајќи живот по вашата вера,наместо виделина од очите телесни,Гурие и Самоне, Бога го прославивтево вашето мачеништво, при вистината останавте и ревност подаривте на Авива ...

  Comments: 0   View more...

 • The Nativity Fast – Father Gavril Galev

  Posted 2021-11-27 10:10:02 by: Сард

  ~+~ Today (28. November) is the beginning of the fast, let it be blessed and easy. This fast is dedicated for our preparation and in glory and memory of the incarnation of our Saviour and Lord Jesus Christ. For our salvation He was incarnated, accepted a body and became Man in order to raise and save ...

  Comments: 0   View more...

 • Божиќен Пост – Отец Гаврил Галев

  Posted 2021-11-27 10:02:47 by: Сард

  ~+~ На 28 Ноември почнува постот, нека ни е благословен и лесен. Овој пост е посветен за подготовка и во чест и спомен на раѓањето во тело на Спасителот и Господ наш Исус Христос. Кој заради нашето спасение се воплоти, прими тело и стана Човек за да ја подигне и спаси сета човекова природа. Бог ...

  Comments: 0   View more...

 • Блажена матушка Алипија Голосеевска

  Posted 2021-11-27 06:37:46 by: Сард

  По промислата Божја, Христа ради јуродивата Агапија, дошла во Киево – Печерската лавра, каде што проживеала до самото нејзино затворање. Архимандритот Кронид за време на потстригот во монаштво ú дал на Агапија ново име – Алипија, благословувајќи  ја на подвигот на столпништво. Три години подвижницата поминала во шуплината на едно старо ...

  Comments: 0   View more...

 • БEСEДА ЗА ГОРДОСТА

  Posted 2021-11-27 05:52:31 by: Сард

  Гoрдoста e ширoк прoзoрeц прeку кoј брзo сe вeтрeат нашитe заслуги и ситe дoбри дeла. Прeд луѓeтo ништo нe нè прави тoлку празни, ниту прeд Бoга така нeдoстoјни какo гoрдoста. Кoга Гoспoд нe e гoрд, зoштo ниe да бидeмe? Кoј има пoгoлeми права oд Гoспoда да бидe гoрд, Кoј гo сoздал свeтoт и Кoј сo Свoјата сила гo oдржува? И глeдај, Oн сe пoнижи какo слуга, какo слуга на цeлиoт свeт; дo смртта, смртта на ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Григориј Паламa – Отец Гаврил Галев

  Posted 2021-11-26 23:42:32 by: Сард

  ~+~ УЧИТЕЛ НА ПРАВОСЛАВНОТО ТАЈНОВОДСТВO Секоја градба се заснова на темели, а за да се изгради, таа се потпира на столбови на кои се држи сето здание. Тие носечки столбови за Православната Црква се Светите Отци. Аголниот  камен е Христос, темелите се апостолите и нивната проповед, а столбовите – Светите Отци и нивните догматски формулации. ...

  Comments: 0   View more...

 • Тропар на светиот апостол Филип 14 ноември / 27 ноември 2021

  Posted 2021-11-26 22:58:23 by: Сард

  Празнува вселената, ликува Етиопија,како со венец украсена, од тебе просветувајќи се,светло го слави твојот спомен,богоглаголив ...

  Comments: 0   View more...

 • За гордоста

  Posted 2021-11-26 21:48:02 by: Сард

  "Активниот егоист навредува, пасивниот – се навредува. Навредите на активните и навредливоста на пасивните егоисти многу го збркуваат животот.Исходот од овие состојби е само еден – кон духовна слобода: да не навредуваме никого и да не се навредуваме од ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Јован Златоуст – Отец Гаврил Галев

  Posted 2021-11-26 10:12:53 by: Сард

  ПРОПОВЕДНИК НА ПОКАЈАНИЕТО Да почнеме да се скрушуваме со срцето… да ги оплакуваме своите гревови, како што ни заповедал Христос. Да почнеме да жалиме за своите престапи, внимателно да се преиспитаме што сѐ сме направиле во минатото, и да се погрижиме сето тоа потполно да го израмниме. – Свети Јован Златоуст    ~+~ Свети Јован ...

  Comments: 0   View more...

 • Let us stand aright, let us stand in fear! – Metropolitan of Strumica Naum

  Posted 2021-11-26 09:36:02 by: Сард

  ~+~ In today’s Gospel reading, the Lord explains to us the sacramental hierarchical structure of the struggle of the loving obedience in the Church: “He who hears you (in reference to the Apostles i.e. Bishops of today) hears Me, he who rejects you rejects Me, and he who rejects Me rejects Him who sent Me.” (Luke 10:16). ...

  Comments: 0   View more...

 • Metropolitan of Strumica Naum: If they do not hear Moses and the prophets…

  Posted 2021-11-26 08:02:50 by: Сард

  ~+~  “There was a certain rich man who was clothed in purple and fine linen and lived sumptuously every day.  But there was a certain beggar named Lazarus, full of sores, who was laid at his gate”. We can see that the rich man has no name, and the poor one has – Lazarus, that is, we ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Струмички Наум: Штом Мојсеј и Пророците не ги слушаат…

  Posted 2021-11-26 08:01:40 by: Сард

  ~+~ „Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и се веселеше. Имаше, исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив лежеше пред вратата негова.“ Гледаме дека богатиот нема име, а сиромавиот има – Лазар, односно гледаме дека првиот нема личносен однос со Бог, а ...

  Comments: 0   View more...

 • Hesychatic Testimonies – Исихаcтички Cведоштва 3

  Posted 2021-11-24 13:19:29 by: Сард

  ~+~ We dwelled in the desert for many years. But for various reasons, almost all of us got sick. The Elder (Josef) while in prayer received a revelation that we should move down towards the sea and the settlements. And so it happened. There the climate was more mild, the efforts more moderate, so we ...

  Comments: 0   View more...

 • Shining a Spotlight on Podcasts

  Posted 2021-11-23 09:00:00 by: Сард

  Interested in podcasting? In this post, we showcase podcasts in a wide range of topics and discuss how to stand out with your own ...

  Comments: 0   View more...

 • Библијата и мизогинијата

  Posted 2021-11-14 19:26:16 by: Сард

  „Жената која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев“ (1. Мој. 3,12). Од овој исказ на Адам започнува долгата историја на мизогинијата. Адам имал можност да одговори поинаку, можел веднаш да се покае и на тој начин да ја избави Ева од гревот што го сторила, а со неа и ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети маченик Сава

  Posted 2021-11-12 11:40:09 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ МАЧЕНИК САВА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 15 АПРИЛ (334-372; латински: Sabbas) Светиот маченик Сава[1] по потекло бил Гот и живеел во IV век. Во тоа време христијанството меѓу Готите го проповедал епископот Улфил. Меѓу многуте покрстени, бил и свети Сава, кој бил роден во христијанско семејство во 334 година, во ...

  Comments: 0   View more...