БлогМК - Благовести »

 • Светите Готски маченици

  Posted 2021-12-11 18:30:02 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИТЕ ГОТСКИ МАЧЕНИЦИ, КОИ ПОСТРАДАЛЕ ВО 375 ГОДИНА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 26 МАРТ Светите маченици: презвитерите Батусиј и Верк, со нивните два сина и две ќерки; монахот Арпил; мирјаните Абиб, Агн, Реас, Игафракс, Искус, Силас, Сигник, Сонерилас, Суимбал, Терм, Фил; мачениците Ана, Ала, Лариса, Монко, Мамика, Вирко, Анимаис, Анимиада, заедно ...

  Comments: 0   View more...

 • Црква „Свети Атанасиј“ – Галичани

  Posted 2021-11-30 19:57:49 by: Сард

  ЦРКВАТА „СВЕТИ АТАНАСИЈ“ ВО ГАЛИЧАНИ, ПОДЗАБОРАВЕН СПОМЕНИК НА КУЛТУРАТА ОД XVII ВЕК Постапувајќи по Одлуката на надлежниот епархиски архиереј за контрола на црковниот инвентар по Прилепското архиерејско намеништво, при посетата на село Галичани и локалната црква во чест на Свети Атанасиј, констатирав дека оваа црква е подзаборавен споменик на културата од XVII век. Пребарувајќи по ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети маченик Сава

  Posted 2021-11-12 11:40:09 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ МАЧЕНИК САВА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 15 АПРИЛ (334-372; латински: Sabbas) Светиот маченик Сава[1] по потекло бил Гот и живеел во IV век. Во тоа време христијанството меѓу Готите го проповедал епископот Улфил. Меѓу многуте покрстени, бил и свети Сава, кој бил роден во христијанско семејство во 334 година, во ...

  Comments: 0   View more...

 • Дваесет – сурово, ама реално

  Posted 2021-11-03 15:56:06 by: Сард

  ДВАЕСЕТ – СУРОВО, АМА РЕАЛНО По излегувањето од мајчината утроба, првото искуство на новороденото дете е – плачот! На таков начин, уште една душа влегува во овој паднат свет и нејзините солзи трезвено нѐ потсетуваат на човечкиот пад од совршенство во пропадливост. Меѓутоа, ова дете, секое дете, ама и секоја генерација, е повикана за нешто, ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Агрициј, епископот на Трир

  Posted 2021-10-28 16:26:18 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ АГРИЦИЈ, ЕПИСКОПОТ НА ТРИР, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 13 ЈАНУАРИ (260-329; германски: Agritius von Trier) Кога свети Агрициј бил епископ на Трир, градот бил престолнина на римската провинција Белгика, главен град на Галија и една од многуте императорски резиденции. Во IX век се појавило и една предание, според кое ...

  Comments: 0   View more...

 • Православието во Виетнам

  Posted 2021-10-23 19:45:50 by: Сард

  ПРАВОСЛАВИЕТО ВО ВИЕТНАМ Местоположба: Виетнам е земја во југоисточна Азија. Се протега на полуостровот Индокина, и граничи на север со Кина, на запад со Лаос, на југозапад со Камбоџа, како и со Јужното Кинеско Море на исток. Таа е најнаселена земја на копното на Југоисточна Азија. Површина: 331.698 км2. Број на население: 90.549.390 (според пописот ...

  Comments: 0   View more...

 • Прилепскиот црковен катастих

  Posted 2021-10-16 16:47:07 by: Сард

  ПРИЛЕПСКИОТ ЦРКОВЕН КАТАСТИХ Од трите званични и административни книги: Кодиката, Протоколната книга и Катастихот, кои биле водени при црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп, од седмата деценија на XIX век, во црковното депо, денес во Државниот архив на Македонија – одделение Прилеп, сочувана е само книгата Катастих, и тоа во четири дела. Постоењето на повеќе од ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Освалд, кралот на Нортумбрија

  Posted 2021-10-12 17:42:46 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ МАЧЕНИК ОСВАЛД, КРАЛОТ НА НОРТУМБРИЈА, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 5 АВГУСТ (604-642; Oswald, king of Northumbria) Светиот крал Освалд, чие име во старогерманскиот јазик значи „Бог Управител“, е роден во 604 година. Тој бил второ дете во семејството на англосаксонскиот крал Етелфрит, кој управувал со Берниција и Дејра, двете области, ...

  Comments: 0   View more...

 • Манастирот Високи Дечани и неговите игумени со македонско потекло

  Posted 2021-10-04 13:17:12 by: Сард

  МАНАСТИРОТ ВИСОКИ ДЕЧАНИ НА КОСОВО И НЕГОВИТЕ ИГУМЕНИ СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО Областа Метохија претставува плодна рамнина, која се простира од под Проклетија на север, вдолж сè до Шар Планина на југ и југоисток, и со Дреница до границата на Косово, по линијата на градовите Пеќ – Ѓаковица – Призрен. Своето име го добила по бројните ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети Етелберт, кралот на Кент

  Posted 2021-09-24 12:56:54 by: Сард

  СПОМЕН НА СВЕТИОТ ЕТЕЛБЕРТ, КРАЛОТ НА КЕНТ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 24 ФЕВРУАРИ (552-616; Ethelbert, Æthelbert) Светиот крал Етелберт е роден во 552 година Тој бил син на кралот Еорменрих. Етелберт бил женет со Берта, ќерката на парискиот крал Хариберт I и кралицата Ингоберга. Берта била воспитувана во христијанската вера уште од татковиот ...

  Comments: 0   View more...

 • Ретка и значајна протоколна книга

  Posted 2021-09-13 21:44:01 by: Сард

  РЕТКА И ЗНАЧАЈНА ПРОТОКОЛНА КНИГА ВО АРХИВАТА НА ЦРКВАТА „СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ“ ВО ПРИЛЕП Црквата „Свето Благовештение“, како соборна црква при Прилепското архиерејско намесништво“, поседува богата колекција на вредна библиотечна и архивска граѓа. Во нејзина сопственост се неколку ракописни книги, кои грижливо се чуваат во црковното музејско депо. Освен нив, во библиотеката се чуваат импозантен број ...

  Comments: 0   View more...