БлогМК - Дигитал Аеропагус »

 • Верата и обичаите

  Posted 2022-01-06 10:50:31 by: Сард

  Покрај богослужбениот канон кој е општообврзувачки на ниво на целата православна Црква, постојат и обичаи кои не се задолжителни, но се практикуваат меѓу православните христијани. Овие обичаи може да се поделат на три групи: 1. Црковни литургиски обичаи. Произлегуваат од празникот, символички укажуваат на него и свештенството учествува во нивното извршување. Имаат локален или регионален ...

  Comments: 0   View more...

 • Што славиме денес?

  Posted 2022-01-01 18:56:05 by: Сард

  Што славиме и што си честитаме денес? Тоа ли што влегуваме во третата пандемиска година и што за тоа време се разделивме од толку многу сакани луѓе? Тоа ли што давачките растат, стандардот опаѓа, а сеопштата апатија и безволност царуваат? Тоа ли што на глобално ниво владее крајна неизвесност во поглед на слободата и мирот? ...

  Comments: 0   View more...

 • Политичката коректност и фарисејството

  Posted 2021-12-24 10:20:21 by: Сард

  Што да се прави кога политкоректноста ќе стане средство за фарисејско „фаќање во збор“ на неистомислениците и нивно дискредитирање? Тогаш изборот на човека наликува на изборот пред кој Христос се наоѓал многу пати во Евангелието, на пример, дали да се дава данок на кесарот или не (Матеј 22,15–22). Се чини дека што и да каже ...

  Comments: 0   View more...

 • „Каде се деветмината?“ За верата и благодарењето

  Posted 2021-12-19 22:04:57 by: Сард

  Десеттемина лепрозни од Лука 17,11-19 беспоговорно ги почитувале здравствените мерки на своето време – кога го сретнале Исуса „застанале подалеку“, па морале да викаат за да може Учителот да ги слушне. Освен тоа, тие имале беспрекорна вера, слична на онаа на стотникот од Матеј 8,5-13. Како што стотникот немал потреба Христос да дојде во неговиот ...

  Comments: 0   View more...

 • „Да ги сакаш своите непријатели“

  Posted 2021-12-18 10:19:00 by: Сард

  Да ги сакаш своите непријатели не значи да се убедуваш себеси дека непријателот ти е пријател. Напротив, заповедта за љубовта кон непријателите означува дека треба да имаме многу јасна претстава за тоа кој ни мисли добро, а кој ни мисли лошо. Понатаму, треба да се погрижиме и како да се заштитиме себеси и своите блиски ...

  Comments: 0   View more...

 • Религијата, доблеста и милостивиот Самарјанин

  Posted 2021-11-28 17:00:18 by: Сард

  Зошто добриот Самарјанин му помогнал на човекот во неволја? (Лука 10,25-37) Заради неговата религиозност ли? Евангелието ни го кажува токму спротивното – религијата не одиграла пресудна улога во неговата одлука, туку неговата човештина. Современиот постсекуларен човек ја прифаќа здраво за готово фразата – „религијата ги прави луѓето поетични“. Не е така и Евангелието тоа ни ...

  Comments: 0   View more...

 • Библијата и мизогинијата

  Posted 2021-11-14 19:26:16 by: Сард

  „Жената која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев“ (1. Мој. 3,12). Од овој исказ на Адам започнува долгата историја на мизогинијата. Адам имал можност да одговори поинаку, можел веднаш да се покае и на тој начин да ја избави Ева од гревот што го сторила, а со неа и ...

  Comments: 0   View more...

 • Присвоени дарови

  Posted 2021-11-01 09:31:37 by: Сард

  Од најрани времиња човек се мачи со поривот да си го присвои она што му е доверено, но не е негово. Во Едемската градина Бог им го дава светот на прародителите – да се грижат за него и со благодарност да му го принесуваат на Бога. Тие постапуваат спротивно на оваа заповед и наместо тоа, ...

  Comments: 0   View more...

 • „Никтоже достоин“

  Posted 2021-10-28 16:56:42 by: Сард

  Клеветењето, озборувањето и злословењето не само што го подриваат угледот на заедницата во која живееме (семејство, маало, народ), туку нѐ разнебитуваат како морални и мислечки суштества. Кога пред неколку години прашав еден мој драг отец од Германија каков совет ќе ми даде како на новоракоположен свештеник, тој ми одговори со само четири збора: „спасувај си ...

  Comments: 0   View more...

 • Како да прележите КОВИД-19 во 10 точки

  Posted 2021-10-08 17:33:42 by: Сард

  1. Што да се прави кога дете на училишна возраст ќе ви се разболи од КОВИД? Па, процедурата е едноставна – така ќе ви кажат во училиштето – ќе си отидете на матичен лекар и тој треба да ви закаже итен термин за ПЦР тест. Детето се ослободува од настава, а со позитивниот резултат се ...

  Comments: 0   View more...

 • Заштитено: Потиснатото зло

  Posted 2021-08-31 15:36:16 by: Сард

  Нема извадок бидејќи ова е заштитен ...

  Comments: 0   View more...

 • Сомнеж и сомнеж

  Posted 2021-05-09 21:32:02 by: Сард

  Постојат два вида сомнеж: еден кој урива и разединува и друг кој гради и обединува. Првиот е сомнежот кој бара оправдание за самодоволноста и оттуѓеноста, за горделивоста и суетата. Тоа е сомнежот на човекот кој бега и се обидува да се сокрие од Бога (1. Мој. 3,8). Тоа е сомнежот кој сака да го испади ...

  Comments: 0   View more...

 • Quaestio за тоа дали печатените книги ќе исчезнат

  Posted 2021-04-25 12:55:11 by: Сард

  Се чини дека електронските изданија ќе ги заменат печатените книги. Во прилог на тоа може да се наведат следните аргументи: 1. Како што глинените таблички за пишување и пергаментот биле заменети со хартијата, така и печатените книги ќе бидат заменети со елелктронски фајлови кои ќе бидат достапни на компјутери, таблети, електронски читачи и други уреди ...

  Comments: 0   View more...

 • За верата и неверието

  Posted 2021-04-11 17:37:21 by: Сард

  Верувам, Господи, помогни му на моето неверие (Марко 9,24). Ова се последните зборови што таткото од денешното евангелско четиво му ги упатува на Христа пред исцелувањето на неговиот син измачуван од нечист дух. Покасно, откако учениците ќе го прашаат Господа зошто тие не можеле да го изгонат духот, Он им одговара дека Тој род со ...

  Comments: 0   View more...

 • Собири и „собири“

  Posted 2021-04-07 12:05:00 by: Сард

  Ако нешто ми е мачно, тоа е кога неупатени во мојата научна и стручна област ќе почнат баш за неа да се поставуваат како авторитети. Како што не можам јас да делам памет за медицина, така не може ниту еден медицинар да наложува дали и како ќе функционира богослужението и литургискиот живот. Литургијата е животна ...

  Comments: 0   View more...