МПЦ-ОА - Струмичка Епархија »

 • Божествена Литургија во Струмица

  Posted 2021-03-08 13:02:38 by: Сард

  Оличноснување или ...

  Comments: 0   View more...

 • Телеграма со сочувство

  Posted 2021-03-08 01:04:40 by: Сард

  По повод упокојувањето на г. Милан Бандиќ, градоначалникот на градот ...

  Comments: 0   View more...

 • Честитка до Вселенскиот Патријарх г.г. Вартоломеј

  Posted 2021-03-08 01:04:40 by: Сард

  Честитка до Вселенскиот Патријарх г.г. Вартоломеј (01.03.2021 16:49) До Неговата Сесветост Архиепископот на Константинопол и Новиот Рим и Вселенски Патријарх Господин Господин Вартоломеј   Ваша Сесветост, Нам посебно близок и во Христа возљубен Архиепископе на Константинопол, на Новиот Рим и Вселенски патријарху, богомудар пазителу на најсветиот Вселенски престол и неуморен ревнителу за соборноста ширум православната екумена, г.г. Вартоломеј, секогаш радосно ја прегрнуваме Вашата Сесветост и страдалната катедра на Мајката Црква, и молитвено Ве поздравуваме во Господа. Дозволете ѝ на Нашата смерност, заедно со Светиот Архиерејски Синод и со целата полнота на нашата древна Помесна Црква, да влеземе во радоста на Мајката на сите Цркви и заедно да принесеме благодарност кон Најсветата Троица, на овој особено важен и благословен ден, кога се навршуваат 81 година од Вашето раѓање, во оваа јубилејна година на Вашето саможртвено, богољубиво, плодоносно и, со крсто-воскресна благодат, исполнето патријаршиско служење на најсветиот трон на најсветите ...

  Comments: 0   View more...

 • Честитка на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан до новоизбраниот Патријарх Српски г.г. Порфириј

  Posted 2021-03-08 01:04:40 by: Сард

  Честитка на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан до новоизбраниот Патријарх Српски г.г. Порфириј (22.02.2021 11:54) До Неговата Светост, - Архиепископ Пеќски, - Митрополит Белградско-карловачки и Патријарх Српски - г.г. ПОРФИРИЈ   Ваша Светост, Од Наше, како и од името на браќата архијереи, свештенството, монаштвото и верниот народ на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, примете најискрени честитки по повод Вашиот избор, со кој Семудриот Бог, по својата вечна промисла за спасение на сите, Ве возвеличи и Ве постави на престолот на Светата Српска Православна Црква. Во Вас, Ваша Светост, гледаме христоподобен архипастир, кој со својата возвишена Евангелска љубов има правилно разбирање за состојбите во Православната Црква и веруваме дека со Вашето востоличување на Светосавскиот трон ќе се пројави и вистинската христијанска љубов и дека меѓуцрковните односи ќе се развиваат, во интерес на нашите блиски народи и Цркви. Се молиме, Семилостивиот Бог и Спасител наш Господ Исус Христос, да Ви дарува добро здравје и духовни сили, за да ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела на Страшниот суд

  Posted 2021-03-07 19:00:07 by: Сард

  Недела на Страшниот суд (07.03.2021 17:02) Прашањата на кои ќе треба да одговориме на Страшниот суд воопшто не се однесуваат на верата и Црквата на кои им припаѓаме, ниту на државата, нацијата и партијата на кои им припаѓаме, ниту пак, на нашите лични гревови, туку на конкретните лични дела на милосрдие кон оние кои страдаат, а со кои Господ се поистоветува: „Вистина ви велам, доколку сте го направиле тоа на еден од тие Мои најмали браќа, Мене сте Ми го направиле“ (Матеј 25, 40). Тоа е минимумот што секој христијанин, кој живее во светот, треба да го исполни. Од две причини. Прва, затоа што Господ не бара од христијаните да ги исцелат болните или да ги ослободат заробените, туку да ги посетат и утешат. И втора, затоа што не го става Господ како критериум за спасение нечинењето на злото, туку чинењето на доброто. Што полесно од ова? Ако некој нема време да прочита до крај, нека премине на последниот пасус. Од аскетско-исихастички аспект, местото каде што ние Го бараме Богочовекот Христос е нашето срце, извалкано од страстите и затворено за умот. А бидејќи нашиот ум не може да влезе во ...

  Comments: 0   View more...

 • Сочувство по повод упокојувањето на умировениот Епископ Захумско-херцеговачки Атанасиј

  Posted 2021-03-07 01:01:28 by: Сард

  Сочувство по повод упокојувањето на умировениот Епископ Захумско-херцеговачки Атанасиј (06.03.2021 18:54)     Ваша Светост,   Голема тага ни предизвика веста за упокојувањето на почитуваниот умировен Епископ Захумско-херцеговачки Атанасиј. Српската Православна Црква, но и целото Православие, се збогува со исклучителна личност, длабокоумен теолог, врвен патристичар и литургичар, исклучителен педагог и професор, редок книгољубец и книготворец, ревносен чувар на Светото Предание, монахољубив епископ, грижлив пастир и неуморен духовник ‒ богоугодник, кој ќе се храни од плодот на делата свои (сп. Ис. 3, 10).   Во овие мигови на тага, дозволете ми од свое име, како и во името на сета полнота на Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија, да Ви изразам Вам, на српските архијереи и на сиот верен народ на Српската Православна Црква, длабоко и искрено сочувство.   Споделувајќи ја со Вас тагата за упокојувањето на Епископот Атанасиј, се молиме неговата душа да најде покој и мир во прегратките на Најсветата Троица, за Којашто тој целиот свој живот ...

  Comments: 0   View more...

 • Блудниот син

  Posted 2021-03-07 01:01:28 by: Сард

  Блудниот син (28.02.2021 17:08) Кај помладиот син, од евангелското четиво, ја забележуваме слободата и свесноста дека Му се обраќа на својот Отец Небесен и дека бара од Него нешто што чувствува дека природно му припаѓа, но исто така, забележуваме дека тој, очигледно, не ја сфаќа и самата природа на „имотот“ чија поделба ја бара. „Делот од имотот“ е полнотата на Божјата благодат, која сите ние ја примаме во нашите срца на денот на Светото Крштение. Од нас самите, од нашата слободна волја, зависи како ќе се однесуваме кон таа благодат. Бог, од Своја страна, единствено внимава да не ја наруши нашата слобода, а со тоа и нашиот заемен однос: Родител – дете. Ние немаме ништо поважно од овој однос! Овој однос е единствената надеж на нашето спасение! Демонот не нè навлекува на злото и гревот одеднаш, туку постепено. Прво го наговара помладиот син да побара и присвои „дел“ – од она што не се дели само за себе, а потоа, врз основа на утврдената и прифатена помисла дека „нешто има“, го прелажува да се одлучи на одделен и себедоволен живот. Ова е патот на сите оние што знаењето од ...

  Comments: 0   View more...

 • Почетната благодат на митарот

  Posted 2021-03-07 01:01:28 by: Сард

  Почетната благодат на митарот (20.02.2021 16:58) Прво, енергијата на умот се чисти преку постојан умствен, душевен и телесен аскетски подвиг во исполнувањето на Божјите заповеди. Светлината од доволно очистената енергија на умот ни е дадена единствено и само за согледување на сопствената острастеност, грешност и одвоеност од Бог. Главната карактеристика, која го оформува профилот на луѓе каков што е фарисејот, е користењето на знаењето што останува по доволното чистење на енергијата на умот за судење и осудување на своите ближни. Денес сме просто оптеретени од озборување, судење и осудување. Едно е да се рече дека некој краде, а друго е да се рече дека е крадец – во првиот случај само се суди, а во вториот веќе се осудува. И едно е да се суди и осудува општо, а друго е конкретен човек поименично. Фарисејот го прави потешкиот грев. Мораме да сфатиме, веќе еднаш, дека знаењето добиено од првата светлина е неупотребливо за согледување на туѓите гревови, дека не му е дадена таква сила или продорност или својство. Затоа, ти дојде ли мисла за судење, веднаш моли се. Забележувањето ...

  Comments: 0   View more...

 • Закхеј

  Posted 2021-03-07 01:01:28 by: Сард

  Колкумина се навистина подготвени да се откажат од своето славољубие, од својата лажна слава; и колкумина се подготвени да изгледаат бедно или да служат за потсмев заради Господ Христос, и заради можната средба со Него? Началникот на митарите, Закхеј, токму тоа го направил и токму на тоа се надевал трчајќи напред и качувајќи се на смоквата. Тоа е тој однос на дете. Но, тоа нема да остане незабележано и невозвратено од Оној Кој сè гледа и Кој ги познава срцата на сите – Богочовекот Христос, Кој му се обраќа по име: Исус, пак, кога дојде на тоа место, погледна нагоре, го виде и му рече: „Закхеј, слези побргу, зашто денес треба да бидам во твојот дом“. Закхеј сфаќа дека неговото срце, односно неговите име и личност со сите тајни мисли и желби, како и копнежот да Го прими во својот дом, се откриени. И тој веднаш слезе – знаејќи веќе преку својата оправдана и засилена вера многу добро и Кој го повикува и Кого треба да прими во својот дом – и Го прими со радост. И се радуваше, како што човек може да се радува на постојаната благодат. И сите [кои високо мислат за себе и кои од ...

  Comments: 0   View more...

 • Неколку едноставни забелешки

  Posted 2021-03-07 01:01:28 by: Сард

  Неколку едноставни забелешки (07.02.2021 16:51) Гордиот разум не може да се потпре на довербата во Бог, на смирението и на послушанието кон духовниот отец, т.е. не сака да расте, зрее и осознава во Бог и преку Бог, туку самиот од себе и преку себе, и затоа му се потребни нови и многу информации, како и знаења, на коишто единствено се потпира. Но, точните информации за повеќе важни прашања, кои му се потребни за размислување и одлука, најчесто му се недостапни. Така, многупати, гордиот разум се наоѓа во јазот на невосогласеноста помеѓу тежината и сложеноста на темата со која се занимава и достапот до релевантни информации за истата. Постои објективна и субјективна недостапност на информации. Едно е до информацијата да доаѓаш посредно, а друго е непосредно, а трето е ти да си извор на информацијата од личен опит. Личниот опит може да биде од позиција на корисник и од позиција на производител на она за коешто се информираш. Често и личниот опит бара доста време за проверка на информацијата. Недостатокот на време за проверка на информацијата ја става истата под сомнеж. Луѓето немаат ...

  Comments: 0   View more...

 • Гноми, т.е. мислење

  Posted 2021-03-07 01:01:28 by: Сард

  Гноми, т.е. мислење (03.02.2021 14:52) Синот Божји, при воплотувањето – од Светиот Дух и Дева Марија, во Себе ја земал целата човечка природа; земал тело, разумна и умна душа, како и нивните својства... Сè земал освен гревот, поточно, подложноста на грев. Во Богочовекот Христос нема гноми, т.е. мислење. Божествената Ипостас не може да размислува, во смисла да се колеба и двоуми помеѓу доброто и злото; а Ипостаста на Синот е единствен слободен носител на волјата и на енергијата на Богочовекот, т.е. единствен субјект на одлучувањето. Христовата Личност, т.е. Ипостас, никогаш не манифестирала дејствување на гномичката, т.е. паднатата волја, во неа нема никаква примеса на гревот.   Гноми постои и е поврзана со создадената ипостас, односно со човечката личност. Со овој термин се означува слободната падната волја на создадената ипостас – која, колебајќи се помеѓу доброто и злото, често се приклонува кон второто, го избира злото. Ипостаста, т.е. личноста на човекот, е таа што избира.  Според свети Максим Исповедник, соединувањето и соработката на двете волји, Божјата и човечката, ипостасно ...

  Comments: 0   View more...

 • Соопштение

  Posted 2021-03-05 05:00:08 by: Сард

  Од Канцеларијата на САС на МПЦ – ...

  Comments: 0   View more...