БлогМК - : : с в и т о к : : »

 • Недела на светите отци. Родословот на Господ Исус Христос

  Posted 2022-01-02 21:08:42 by: Сард

  Претпоследната и последната Недела пред празникот на Рождеството Христово се нарекуваат: Недела на светите праотци и Недела на светите отци… Новиот Завет започнува со земскиот родослов на Синот Божји. А, какво потекло на земјата може да има Првопричината на сѐ што постои, Творецот на духовниот и материјалниот ...

  Comments: 0   View more...

 • Чувствувањето на гревот и надежта во Бога [audio]

  Posted 2021-12-28 08:32:08 by: Сард

  – По гревопадот на прародителите, човекот, сакајќи да го игнорира Бога, потонал во сопственото незнаење и немоќ. Заради тоа на вратите на православниот духовен живот се испишани зборовите: „Познај се себе.“ – Човекот треба да ја возвиши својата слобода и да ја зголеми својата одговорност, да тргне од себе кон надминување на животниот безизлез, на … Продолжи со читање Чувствувањето на гревот и надежта во ...

  Comments: 0   View more...

 • Постои ли урочување т.е. дали лошиот поглед може да има пресудно влијание на друг човек?

  Posted 2021-12-23 09:27:42 by: Сард

  Меѓу многуте суевериja кои се сретнуваат во животот на нашиот народ, а кои останале од времето на грубото паганство е и суеверието наречено – урочување, или вера во пресудно влијание на лош поглед. Ова суеверие може да се сретне и меѓу образовани и меѓу необразовани луѓе. Oд урочување се плашат и луѓе што веруваат и … Продолжи со читање Постои ли урочување т.е. дали лошиот поглед може да има пресудно влијание на ...

  Comments: 0   View more...

 • Дали полот е само состојба на умот?

  Posted 2021-09-25 21:19:51 by: Сард

  Според античкото хеленско предание, сѐ има суштина (essence) – вродена природа која е определена од целисходноста. На пример; природата на дабовиот желад е да стане дабово дрво, природата на јајцето е да стане птица. Слично, луѓето имаат природа, која, ако биде соодветно проследена, како резултат ќе имаат „добар живот.“ Ова тврдење преовладуваше речиси 2500 години, … Продолжи со читање Дали полот е само состојба ...

  Comments: 0   View more...

 • Концептот на родово-сензитивно образование и родова еднаквост според гендер-идеологијата како закана за државното образование

  Posted 2021-09-18 20:12:52 by: Сард

  Високите технолошки достигнувања на современоста, освен благословена помош во работата, носат и искушение: човекот – којшто е лик, икона, образ божји – да биде преформатиран и корегиран до непрепознатливост. На пр. полот е сфера во која денес, човекот кој заборавил дека е образ Божји, се соочува со толку теории и ориентации, кои сведочат пред сѐ, … Продолжи со читање Концептот на родово-сензитивно образование и родова еднаквост според гендер-идеологијата како закана за ...

  Comments: 0   View more...

 • Богородица Марија и Третиот вселенски собор (III дел)

  Posted 2021-09-11 17:35:10 by: Сард

  Третиот вселенски собор Освен теолошките причини кои биле одлучувачки за свикувањето на Третиот вселенски собор, одржан во Ефес во 431 год., еден од главните социо-политички фактори било неединството во империјата, кое станувало сè поочигледно. Од перспектива на царот, неединството во државата означувало големи немири кои лесно би можеле да прераснат во насилство. И од оваа … Продолжи со читање Богородица Марија и Третиот вселенски собор ...

  Comments: 0   View more...

 • Богородица Марија и Третиот вселенски собор (II дел)

  Posted 2021-09-02 18:15:45 by: Сард

  Д-р Филип Кариатлис Превод од: https://bit.ly/3zFku6Z Христологијата на св. Кирил Александриски Еден од најплодотворните писатели на раната Црква, чии дела придонеле, освен за Христологијата, во неговиот спор со патријархот Несториј од Цариград, и за библиската егзегеза, за теологијата на Троица, е св. Кирил Александриски (роден 375 г.). Неговата теологија останала нормативна во источните христијански цркви низ … Продолжи со читање Богородица Марија и Третиот вселенски собор ...

  Comments: 0   View more...

 • Богородица Марија и Третиот вселенски собор (I дел)

  Posted 2021-09-01 09:53:44 by: Сард

  Превод од: http://www.greekorthodox.org.au/?page_id=3364 Д-р Филип Кариатлис Воведни белешки Во Источното православно предание, месецот август е посветен на Богородица. Празникот Успение (т.е. заспивање) на Богородица, уште пред VI век се славел на 15 / 28 август.(1) Освен големата почит што верните луѓе на Црквата ја укажувале кон Богородица низ сите векови, забележително е и големото влијание … Продолжи со читање Богородица Марија и Третиот вселенски собор ...

  Comments: 0   View more...

 • Самоубиствата во LGBT: Во што навистина е суштината на конфликтот?

  Posted 2021-08-10 08:42:36 by: Сард

  Во првото поглавје од книга, чиј наслов во послободен превод би гласел: Нормализирање на хомосексуализмот (Making Gay Okay, How Rationalizing Homosexuality Is Changing Everything), авторот Роберт Рејли го наведува следниот цитат од некои адвокати за правата на хомосексуалците: „Во секоја кампања за победа пред јавноста, хомосексуалците мора да бидат прикажани како жртви на кои им … Продолжи со читање Самоубиствата во LGBT: Во што навистина е суштината ...

  Comments: 0   View more...

 • Етичките проблеми на сексологијата и на сексопатологијата (3)

  Posted 2021-07-24 16:09:19 by: Сард

  Ирина Василевна Силуjaнова — управител на катедрата по биомедицинска етика на Рускиот државен медицински универзитет, доктор на филозофски науки, професор. Транссексуализам Во почетокот на 90-ите години руските специјалисти недвосмислено го определуваа транссексуализмот  како полова изопаченост, чувство на припадност на спротивниот пол149 или како „најостро изразена главна група на вродениот хомосексуализам.“150 Тие определби соодветствувале на 9-тата Ревизија … Продолжи со читање Етичките проблеми на сексологијата и на сексопатологијата ...

  Comments: 0   View more...

 • Етичките проблеми на сексологијата и на сексопатологијата (2)

  Posted 2021-07-23 13:40:08 by: Сард

  Ирина Василевна Силуjaнова — управител на катедрата по биомедицинска етика на Рускиот државен медицински универзитет, доктор на филозофски науки, професор. Хомосексуализмот како медицинска и социјална појава Пример за преплетување на медицинските и социјалните проблеми е современата тенденција за легализација на хомосексуализмот. Во јануари 1993 год. стапила во сила 10-тата ревизија на Меѓународната класификација на болестите. За … Продолжи со читање Етичките проблеми на сексологијата и на сексопатологијата ...

  Comments: 0   View more...

 • Етичките проблеми на сексологијата и на сексопатологијата (1)

  Posted 2021-07-19 18:18:26 by: Сард

  Ирина Василевна Силуjaнова — управител на катедрата по биомедицинска етика на Рускиот државен медицински универзитет, доктор на филозофски науки, професор. Во 80-ите години на XX век меѓу медицинските науки цврсто место зазеле сексологијата и сексопатологијата. Нивното формирање било условено од два основни фактора: прво, од развојот на медицинската наука: на физиологијата на половите системи, на … Продолжи со читање Етичките проблеми на сексологијата и на сексопатологијата ...

  Comments: 0   View more...

 • Средбата на Христос со жената Самарјанка

  Posted 2021-06-01 08:09:23 by: Сард

  Секоја средба со Христос ги воодушевува луѓето. Ако не сте зачудени, треба да се запрашате дали навистина сте се сретнале со Христос, дали навистина сте го почувствувале Неговото присуство. Ова чудење не е необјасниво, ниту апсурдно, туку е разбирливо и рационално. Тоа е нешто што се случува кога природното го сретнува натприродното, релативното го сретнува … Продолжи со читање Средбата на Христос со ...

  Comments: 0   View more...