Весникар - најнови статии

Весникар - најчитани статии

Свети Адалберт, архиепископот на Магдебург

СПОМЕН НА СВЕТИОТ АДАЛБЕРТ, ПРВИОТ АРХИЕПИСКОПОТ НА МАГДЕБУРГ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 20 ЈУНИ (910-981; латински: Adalbertus Magdeburgensis) Свети Адалберт[1] е доселеник од Лотарингија,[2] кој во 953 година стапил во служба на Отон I,[3] идниот император на Римската империја. Во 958 година тој примил монаштво во Трир, а во 961 година бил ракоположен […]

Original Link...


Tags: None
0 comments
Report        

Read On: