Весникар - најнови статии

Весникар - најчитани статии

"БОГОЛИКОС НА ЧОВЕКОВОТО БИТИЕ "

" БОГОЛИКОС НА ЧОВЕКОВОТО БИТИЕ "Човечкиот род на замјата не е ништо друго до најраскошен иконостас Божји.овој свет , оваа вселена :се е величествен храм Божји.А луѓето-иконостас на тој храм. Бидејќи секој човек е посебна икона Божја,слика Божја,обличје Божјо.сите ние сме икона на Словата Божја,како што вели Св.Ап.Павлево посланието до колосјаните.Ние сме створени по слика и прилика Божја,како што читаме во првите страници на Светото Писмо(Библијата) и затоа ние православните Христијани на опело пееме: “ Икона сум на неизречивата твоја слава”. Затоа Православната Црква не учи дека ние луѓето сме сворени да личиме на Господ Исус Христос,и ние личиме во тој случај ако живееме по Евангелието,по Правилата на Светата Православна Црква.Кога не створил Бог на секого од нас во душата и во срцето втиснал свој лик,и знаете ли што сме ние Христијаните ? Ние сме Икони кои одат.Немаме само икони на иконостастуку имаме икони и во нашите души.Се поставува прашање дали нашата икона е јасна,дали е чиста,или во неа одвај се распознава нејзиниот лик. Од тука е Божанската смисла и целта на човековот битие :таа Боголокост да се развие и усоврши до најголемо совршенство.Очигледно човекот е створен како потенцијален Богочовек .Боголикоста на човековото битие е во самата неуништивост и со ништо незаменливото човечовото битие.Затоа човекот е видливо обличје, видлив лик,видлива икона на невидливиот Бог .А ние знаеме дека тајната на човечкиот живот е Божанска и Света.На човекот му е даден животот да потполного обоголичи,да постане совршена Света икона Божја. Да постане потполно боголик, потполно христолик да целосно се охристоличи себеси. На таа боголикост, таа првосоздадена христолокост постанала изнакажана во човекот. Со што? Со гревот. А XX век ни открил и покажал нешто ново , а тоа е козметиката . Што е тоа козметика ? Тоа е женска душегубна стрст , која се претвора во сласт, а за која ние го жртвуваме ликот Божји во нас, потоа доаѓа до кавга, до разрушување на фамилијата до унистување на бракот. Без сомневање ѓаволот е главен пронаоѓач и творец и зачетник на козметиката . И тој со сите сили се труди да ги оѓаволичи жените нивните лица ја потисне боголикоста. А таа боголокост е : I) човеково чуствување за Бога , II) човековасовет за Бога, III) човеково чезнење за Бога, IV) човековоа огромна слобода, V) човеков вечен живот и VI) човеково неумно одење кон се што е вечно . И навистина Боголикоста е суштина неуништива и бесмртна. И така секоја жена која ја употребува најсовршената и најубитачна шминка, се прави себеси икона на ѓаволот, слика на ѓаволот ( Изглед на денешната жена ). И кажете ми на што личи жената која ја скратила својата коса, па ја обоила (плаво) плава, црна, црвена, зелена, и уште уште ги оскубала своите веѓи, ставила очите капки – црна шминка, темно зелена. И трепките ги обоила црно, а на своето лице изнаставала се што ѓаволот и ставил пехар со идолопоклоничка материја. Својата уста ја обоила црвена, сина,бела итн., околу вратот ставила камења, рогови, дрва, клучеви, кожа, жилети, упалјачи. Пуштиле нокти како мачки и ги обоиле црвено, црно, сино, жолто. Сте ги избричиле нозете и сте ги оставиле своите нокти да растат како кај стоката.Но пак видете чудо-стоката не ги маникира своите копита,а вие тоа го правите,значи сте паднале дури и испод животните .И сега ви оставам на вас да кажете и на вашата совест да и одговорите,ако тоа го правете што сте? Сигурно би рекле дека сте слика на ѓаволот.Значи нашата икона не е јасна и чиста,не се гледа ликот на нејзиниот Створител.Нема сомневање дека секоја жена која ја употребува козметиката постанала ѓаволосна на свој начин.Вие со разнообразните гревови сте убиле во себе се што е Боголико,Богочезнивои својата душа сте ја исполниле со ѓаволокост,ѓаволочезнивост. Аова сте го постигнале преку науката, филозофијата, преку музиката, преку спортови, диско клубови , кафани-кафиќи, преку корзо, преку разноврсна забава и итн.Сета стратегија на сатаната е овој грев да го направи што задоволив за жените преку најсовршената козметика, кој може да го измисли совршениот во злото – сатаната .Жените непрестајно се мобилизираат од љубов спрема тој грев, постојано се маскираат,се разубавуваат, сатанизираат, ѓаволоизираат, за да би се направиле привлечни за луѓето и во таков изглед да останат на оваа земја , бидејќи тие во стварност не сакаат да патуваат од овој свет во оној. Се она што е свето и чисто го погазиле .Сакале да се изнауживаат,изнасладат, сакаат даги окусат само земните сласти , а никако небесните радости.Сте ги надминале незнабожечките мани и со право може да се каже дека сте идолопоклоници и дека сте надминати до ден денес, а точно е тоа дека Содомските и Гоморските жени сте ги оставиле зад себе и дека сте први на победничкиот пиедистал . Бидејќи со овој “културен”грев сте се вратиле во древноста,во древното многубоштво и древното идолопоклонство,бидејќи сте го отфрлиле од себе и од вашиот ум ,од вашата фамилија Единиот Господ и наш Спасител Исус Христос .Која вас христијански ве излажал и ве натерал да ја употребувате козметиката – сигурно нејзиниот творец и пронаоѓач – ѓаволот.Козметичарки откако сте ја изнакажале боголикоста дали сте задоволни и дали сте среќни? Ако не сте тогаш речете што сакате уште,ѓаволот и тоа ќе ви го даде.Илјада книги се издаваат за употреба на козметиката и ѓаволот се смее,а Ангелите и Светителите плачат,а и како да не плачат.Денес во целиот свет козметиката е озогласена моќна агитација.илјада навики излегуваат,како и на кој начинможе подобро и подлабоко се унакажи ликот .Човековата пакост и човековата памет склопија брак. Козметикатаи модата склопиле брак.Овие бракови се сатански.жените ги потпишалеовие бракови.Со козметиката жените се послепи од браманките , китијанките , и арапите.Затоа Азијанките и Африканките ги нарекуваат Европјанките бели демони,оти имаат бела кожа,а црна душа.вие козметичарки со овој модерен грев сте се повампириле.Вие живеете со зачаран ум,со пронаоѓањето на најновата козметика,која е така силно објавувана.Често пати тој грев толку ги смалува умните видици да овие и не гледаат во Светот и бога ни ѓаволот,туку само себе си !Тоа е нова врста на демонизам која жената го прифатила.Во стварност тоа е нова врста идолопоклонство – женопоклонство.Затоа за вас козметичарки со право може да се рече дека сте гревољубиви и тоа упорни преку саканата козметика.Ова наше одење низ земјата да го погледнеме преку учењето на Црквата,громогласно црквата ја забранува козметикатаи преку Вселенските Собири и преку Евангелието Христово.Драги сестри повторно Црквата ве буди од тешкиот гревовен соне ве опоменува. Зошто се смеете?и уште изигрувате и се противите на црквеното учење за козметиката.Пораката на Православната Црква е да се погрижиме да повторно во нас засветли ликот на Царот , Бог ,Створител и Создател. Иако целокупното православно стадо во овој богоборечки век сепак Вселенската Православна Црква го победува духот на ова време и духот на посветување е секуларизмот , на Христовата Црква. Соборна Првославна Црква не може да греши и да се излаже, или да искаже лага наместо вистина, бидејќи Светиот Дух кој секогaш дејствува преку Отците и учителите кои верни и служат ,ја чуваатод заблуди и погречки,па ги чува и сега во овој козметички период своите верници и ги опоменува да не употребуваат козметика.Но за некои настанува прашање “Да се употребува козметика тоа не е ништо и никому не му штетии тоа не е голем грев.Нема сомневањр дека тоа е јавен и отворен бунт против целокупното учење на Црквата.Да тоа е војна против Господа Исуса Христа. Како да Бог по нивната логика и памет не можел ,или не знаел или немал сили да ги створи жените со кафеави,црвени плавинокти.Но запамтете го ова драги сестри : Бог не се молел кога не створил и немојте да фрлате вина на Бога.Самиот факт дека сте – дека сме бесмртни е необориво факт .Жените тврдат дека шминкањето е логичко природно и потребно , и уште тврдат дека не се противи на ниту една Божја заповед , и наведуваат логички докази , докази на разумот и во прилог на тоа . А да се применува и одобрува и порачува та (на) најсовршена козметика , значи да се стане против ЛОГОСОТ Божји кој примил човечко тело од Пресвета Богородица . Оти како што вели блажено починатиот Отец Јустин “ Човекот е видлива проекција на невидливиот лик Божји “. Зар таа видлива проекција на човекот треба да се менува.ни во никој случај .а секој обид да се менува со помош на козметиката не е ништо друго до унакажување на своето физичко тело-да се деформира уште овде на замјата, но како тоа ќе изгледа во вечноста,бидејќи сама си го унакажала своето сопствено тело со еден најсовршен и најпримамлив грев и затоа тие се наоѓаат во предворието на пеколот.Обожувајќи ја таа козметика како најсовршен идол секоја жена постепено Своето тело го претворува во идолослужилиште и безумно го унакажала живиот иконостас Божји.Многу жени (дури христјанки ) се правдаат со својот ум и ја бранат козметиката – тој Антихристовски предизвик и претеча и ствараат цели филозофии на лагата. Скоро сите жени ја примиле таа најградиозна обмана и лага и се заробени со тој сеубсвен и најстрашен порок. Таа козметика не е ништо друго до чиста обмана. Во сето тоа Бог не прави никакво насилије над нивната слобода. Он им препушта на желбите на своите срца. Во сварност тоа е најезив пад на човечкото суштество. Неговиот боголик ум створен да верува во вечна вистина, во Бога и да живее во Него, тој верува во лагата, со неа живее, ја проведува и ја смета за своје вечно царство, своја вистина. А таа лага секогаш го носи во прегратката на отецот на лагата – ѓаволот. Тие постанале непријатели Божји со разумот, а тоа е отворено и јавно газење на Христовата заповед. “Отуѓени” со разумот од Бога и светот Божји, жените постанале непријатели на Бога и своето безбожништво го изразуваат го изразуваат во лошите дела, бидејчи безбожништвото и неработењето секогас одат заедно. Затоа тие козметиката ја сметаат за неопходност на животоот. Во тоа е нивната суштина, низобоштво, безбожство и идолопоклонство. Во таа апологоја на злато во тоа е нивното оправдување. Вие сте го избрале злозо за божество и сте постанале апологијатина козметиката. И покрај сета одбрана за козметиката дефиницијата не би се изменила : Ѓаволот е единствен пронаоѓач и творец на таа козметика. Иколку жените тоа да гонегираат и оправдуваат и колку ние би воделе полемика околу таа козметика сепак копромиз не може да се најде, да тоа го дозволува Црквата и дека тоа е потребно за секоја жена. Тоа е апсолутно погрешка. Онаа жена штоја употребува таа козметика таа соработува со сатаната. Затоа нејзиниот ум ќе биде работилница сатаната, нејзината совест – работилница, затоа и сите мисли ќе бидат сатонски, сите чуствивања сатонски и сите дела сатонски. Каква е таа Христијанска (богомолка) која секој ден со часови остануваа-се клања пред огледалото шминкајчи се. Кога таа би стоела секој ден пред иконата на Св. Богородица таа жива би отишла на небо како Св. Пророк Илија. Вие козметичарки со своите недела пукате на Бога. Погледајте ги вашите тела и погледајте се добро. Сте сакале да се деформирате и сите успеале што сакате уште, речете. Сакате да кажете дека вашите внатрешни органи се здрави. Сте ги убиле вашите деца во утробата, и речете сега што сакате уште. Сакате да кажете дека мозокот ви е здрав. Кој ова два грева имате. Тоа е јасно дека немате ни разум ни совест, пред себе, пред Бога. Со вашето гревољубије, гордољубие, самољубије, телољубије. Тие мислат до одржување на линија на телото, држење на дијета, малку јадење итн. А од друга страна домоспиење, неработа, немање на Бог, не причестување, да со тие нивни богоугодни подвизи, испосништво да им користи на спасение, меѓутоа тоа е се: “Не погибал, но оној кој го прави тоа”. Или како вели Владика Николај:. Во сварноста тоа мачење не ни за рај земни ни за рај небесни, туку за уништување на животот. Бидејќи тие нивни подвизи немаат ни Божанска вистина да би се спасиле од злато од гревот. Тоа е најголема мака, најголем ужас. Сеот тоа во крајна линија е идолопоконество. Нема сомневање тоа е најново лудило на чулниот разум човечки. Акаква корисст имаме од тие подвизи кога не се спасуваат од робување на гревот. Ова е нов начин на идолослужење. Сега можете да видите јасно дека ѓаволот игра глупава игра со секое човечко телокое го почитува створеното, а не го почитува Творецот. Служат на творевината,го отфрлаат Створителот, а со тоа докажуваат и покажуваат дека се телопоклоници , бидејќи телото и козметиката го избрале за божество и постанале служители на лажни богови , оти нивниот чулен разум е се и се . Гинат и се убиваат себеси со својата сопствена обмана , залудно се гордеат со умот на своето тело . Затоа своето тело го претвориле во “ ајдучка пештера” во која ајдукуваат лошите мисли,чуства,лошо дело . А со тоа е разрушен храмот Божји – телото е храм на Светиот Дух.Во стварност е уништен иконостасот Божји , како што вели Св.Ап.Павле во посланието до Коринтјаните “Се прекинало убавото богослужење и почнало ѓаволослужение и затоа ајдукува сатаната”. Тој им оставил на жените располагање сиот свој арсенал богоборен , сето оружје против Бога ,во тоа сеоружје негово спаѓа и козметиката.На сета оваа соблазнива и страшна дејност на козметика носени од сатаната,кој има успех едино “ меѓу оние кои гинат”.Кој гинатво маловерие , во невреме , во безверие ,во нечистотија, во блуд , во расипаност ,во богоборство.Гинат во не евангелискиот живот иако околу себе и пред во текот на човечката историја имаат безброј сведоци за Христа како себлаг и самостив Бог и Спасител на човечкиот род. За спасоносноста на Неговото Евангелие, за светоста на Неговите следбеници, за неговото безмерно човечкољубије, сеопростување, семилост. За чудесната праведност и Светост, милостивост и жалостивост на неговите Свети угодници. Гинат доброволно не избирајќи Христа Господа, туку Антихристот и неговата филозофија. Најстрашните и најбогоборните демони го учат сиот млад свет, посебно девојчињата да ја стават таа горчина, таа идолопоклоничка материја – шминка – на своето лице. Но и денес има многу девојчиња кои не сакаат да ја ставаат шминката, но нивните мајки се упорни, најзината ќерка мора да стават, тоа е совет, правило и закон. Ете војна помеѓу мајката и ќерката. Не е пропуште ниеден начин на лага и насилие од страна на мајката како да успее ќерката да става шминка. Мајката ја издава својата ќерка – нарушен е природниот закон. Тоа не го прави ниедно животно. Само мајката го вперила својот гнев против ќерката. Но вие храбри млади христијанки бидете верни на Св. Богородица, иако непрестојно трпите напади, сепак сте победнички однапред. Иако сте подложни на интриги сосем е сигурно дека ќе ги надвладеете, знајте дека маката за Христа секогаш е лесна и на крај донесува голема радост кој никој не може да ви ја одземе. Ишто да вашата мајка измислува, знајте дака вашијот живот е во Божји раце. Безумијето на некои мајки е полош, но залудно е. Јас вас ве прашувам козметичарки дека сте размислувале дека козметиката е катастрофа за вашето тело. Вие знаете дека од употребата на козметиката вашиот лик се брзо и брзо старее и дека во обој модерен век вашиот живот е се пократок. Иако вие со големо надевање ја објевувате “таа блкага весат” за нештедливоста на козметиката, сепак вашето лице докажува спротивно. Бесбројни се непрестојни вдшки поради раната употреба, оти нивниот лик е извештачен. Козметиката е дијагноза за вашата женска болест, преставување на употреба пак е лек. Вие козметичарки сте објавиле војна против Христа против Црквата, против Св. Богородица, Св. Апостоли, исповедници, маченици. Значи сте решиле да ја рушите Христовата Црква. Но, слишнете – речено е – кој ја руши Црквата Христова ќе го сруши него Бог. Запамтете еднаш засекогаш дека Црквата не може да се искорени од земјата. Полесно е да се угасне сонцето отколку учењето на Црквата да биде уништување. Колку биле до сега царица, принцеза кои ја бранеле, но и ја употребувале политичарки и обични жени. Се тоа се предадени зборови, што ќе остане од вас? Вашите дела треба да се вклопуваат со примери од житија на Светите. Блажени Августун пишува: “Овој свет ќе помине”. А јас продолжувам ќе поминете и вие. Ќе помине вашата тажна и болна историја. Само што во Црквовната историја ќе биде запишано: во XX век. Ве прашувам што останало од вас? Од вашите дела. Во оваа тажна историја која вие сте ја пишувале, ќе ја читаат и паметат идните поколенија, само ако се врата при Христа. Ќе паметат колку сте биле обременети, натоватрени, ослепени. Бидејќи како се прави греф – од душа преку тело во дело, исто од козметиката низ мода во блуд. Човекот со грвот лудува затоа сегашноста покажува сдно раздражливо и хистеричко младо поколеније кое од 45 години, се такмичи во порок, а во 18 години се чуствува потполно зрело и старо и способно да врши убиство и самоубиство. На вас жените останува да доброволно се определите за козметиката или за Христа? За едно или друго. Победа? Несомнено на страна на богочовекот – Господ Исус Христос.

" БОГОЛИКОС НА ЧОВЕКОВОТО БИТИЕ "

Човечкиот род на замјата не е ништо друго до најраскошен иконостас Божји.овој свет , оваа вселена :се е величествен храм Божји.А луѓето-иконостас на тој храм. Бидејќи секој човек е посебна икона Божја,слика Божја,обличје Божјо.сите ние сме икона на Словата Божја,како што вели Св.Ап.Павлево посланието до колосјаните.Ние сме створени по слика и прилика Божја,како што читаме во првите страници на Светото Писмо(Библијата) и затоа ние православните Христијани на опело пееме: “ Икона сум на неизречивата твоја слава”. Затоа Православната Црква не учи дека ние луѓето сме сворени да личиме на Господ Исус Христос,и ние личиме во тој случај ако живееме по Евангелието,по Правилата на Светата Православна Црква.
Кога не створил Бог на секого од нас во душата и во срцето втиснал свој лик,и знаете ли што сме ние Христијаните ? Ние сме Икони кои одат.Немаме само икони на иконостастуку имаме икони и во нашите души.Се поставува прашање дали нашата икона е јасна,дали е чиста,или во неа одвај се распознава нејзиниот лик.
Од тука е Божанската смисла и целта на човековот битие :таа Боголокост да се развие и усоврши до најголемо совршенство.Очигледно човекот е створен како потенцијален Богочовек .Боголикоста на човековото битие е во самата неуништивост и со ништо незаменливото човечовото битие.Затоа човекот е видливо обличје, видлив лик,видлива икона на невидливиот Бог .А ние знаеме дека тајната на човечкиот живот е Божанска и Света.
На човекот му е даден животот да потполного обоголичи,да постане совршена Света икона Божја. Да постане потполно боголик, потполно христолик да целосно се охристоличи себеси. На таа боголикост, таа првосоздадена христолокост постанала изнакажана во човекот. Со што? Со гревот. А XX век ни открил и покажал нешто ново , а тоа е козметиката . Што е тоа козметика ? Тоа е женска душегубна стрст , која се претвора во сласт, а за која ние го жртвуваме ликот Божји во нас, потоа доаѓа до кавга, до разрушување на фамилијата до унистување на бракот. Без сомневање ѓаволот е главен пронаоѓач и творец и зачетник на козметиката . И тој со сите сили се труди да ги оѓаволичи жените нивните лица ја потисне боголикоста. А таа боголокост е : I) човеково чуствување за Бога , II) човековасовет за Бога, III) човеково чезнење за Бога, IV) човековоа огромна слобода, V) човеков вечен живот и VI) човеково неумно одење кон се што е вечно . И навистина Боголикоста е суштина неуништива и бесмртна. И така секоја жена која ја употребува најсовршената и најубитачна шминка, се прави себеси икона на ѓаволот, слика на ѓаволот ( Изглед на денешната жена ). И кажете ми на што личи жената која ја скратила својата коса, па ја обоила (плаво) плава, црна, црвена, зелена, и уште уште ги оскубала своите веѓи, ставила очите капки – црна шминка, темно зелена. И трепките ги обоила црно, а на своето лице изнаставала се што ѓаволот и ставил пехар со идолопоклоничка материја. Својата уста ја обоила црвена, сина,бела итн., околу вратот ставила камења, рогови, дрва, клучеви, кожа, жилети, упалјачи. Пуштиле нокти како мачки и ги обоиле црвено, црно, сино, жолто.
Сте ги избричиле нозете и сте ги оставиле своите нокти да растат како кај стоката.Но пак видете чудо-стоката не ги маникира своите копита,а вие тоа го правите,значи сте паднале дури и испод животните .И сега ви оставам на вас да кажете и на вашата совест да и одговорите,ако тоа го правете што сте? Сигурно би рекле дека сте слика на ѓаволот.Значи нашата икона не е јасна и чиста,не се гледа ликот на нејзиниот Створител.Нема сомневање дека секоја жена која ја употребува козметиката постанала ѓаволосна на свој начин.Вие со разнообразните гревови сте убиле во себе се што е Боголико,Богочезнивои својата душа сте ја исполниле со ѓаволокост,ѓаволочезнивост. Аова сте го постигнале преку науката, филозофијата, преку музиката, преку спортови, диско клубови , кафани-кафиќи, преку корзо, преку разноврсна забава и итн.
Сета стратегија на сатаната е овој грев да го направи што задоволив за жените преку најсовршената козметика, кој може да го измисли совршениот во злото – сатаната .Жените непрестајно се мобилизираат од љубов спрема тој грев, постојано се маскираат,се разубавуваат, сатанизираат, ѓаволоизираат, за да би се направиле привлечни за луѓето и во таков изглед да останат на оваа земја , бидејќи тие во стварност не сакаат да патуваат од овој свет во оној. Се она што е свето и чисто го погазиле .Сакале да се изнауживаат,изнасладат, сакаат даги окусат само земните сласти , а никако небесните радости.
Сте ги надминале незнабожечките мани и со право може да се каже дека сте идолопоклоници и дека сте надминати до ден денес, а точно е тоа дека Содомските и Гоморските жени сте ги оставиле зад себе и дека сте први на победничкиот пиедистал . Бидејќи со овој “културен”грев сте се вратиле во древноста,во древното многубоштво и древното идолопоклонство,бидејќи сте го отфрлиле од себе и од вашиот ум ,од вашата фамилија Единиот Господ и наш Спасител Исус Христос .Која вас христијански ве излажал и ве натерал да ја употребувате козметиката – сигурно нејзиниот творец и пронаоѓач – ѓаволот.Козметичарки откако сте ја изнакажале боголикоста дали сте задоволни и дали сте среќни? Ако не сте тогаш речете што сакате уште,ѓаволот и тоа ќе ви го даде.
Илјада книги се издаваат за употреба на козметиката и ѓаволот се смее,а Ангелите и Светителите плачат,а и како да не плачат.Денес во целиот свет козметиката е озогласена моќна агитација.илјада навики излегуваат,како и на кој начинможе подобро и подлабоко се унакажи ликот .Човековата пакост и човековата памет склопија брак. Козметикатаи модата склопиле брак.Овие бракови се сатански.жените ги потпишалеовие бракови.Со козметиката жените се послепи од браманките , китијанките , и арапите.Затоа Азијанките и Африканките ги нарекуваат Европјанките бели демони,оти имаат бела кожа,а црна душа.вие козметичарки со овој модерен грев сте се повампириле.Вие живеете со зачаран ум,со пронаоѓањето на најновата козметика,која е така силно објавувана.Често пати тој грев толку ги смалува умните видици да овие и не гледаат во Светот и бога ни ѓаволот,туку само себе си !Тоа е нова врста на демонизам која жената го прифатила.Во стварност тоа е нова врста идолопоклонство – женопоклонство.Затоа за вас козметичарки со право може да се рече дека сте гревољубиви и тоа упорни преку саканата козметика.
Ова наше одење низ земјата да го погледнеме преку учењето на Црквата,громогласно црквата ја забранува козметикатаи преку Вселенските Собири и преку Евангелието Христово.Драги сестри повторно Црквата ве буди од тешкиот гревовен соне ве опоменува. Зошто се смеете?и уште изигрувате и се противите на црквеното учење за козметиката.Пораката на Православната Црква е да се погрижиме да повторно во нас засветли ликот на Царот , Бог ,Створител и Создател.
Иако целокупното православно стадо во
овој богоборечки век сепак Вселенската Православна Црква го победува духот на ова време и духот на посветување е секуларизмот , на Христовата Црква. Соборна Првославна Црква не може да греши и да се излаже, или да искаже лага наместо вистина, бидејќи Светиот Дух кој секогaш дејствува преку Отците и учителите кои верни и служат ,ја чуваатод заблуди и погречки,па ги чува и сега во овој козметички период своите верници и ги опоменува да не употребуваат козметика.
Но за некои настанува прашање “Да се употребува козметика тоа не е ништо и никому не му штетии тоа не е голем грев.Нема сомневањр дека тоа е јавен и отворен бунт против целокупното учење на Црквата.
Да тоа е војна против Господа Исуса Христа. Како да Бог по нивната логика и памет не можел ,или не знаел или немал сили да ги створи жените со кафеави,црвени плавинокти.Но запамтете го ова драги сестри : Бог не се молел кога не створил и немојте да фрлате вина на Бога.Самиот факт дека сте – дека сме бесмртни е необориво факт .
Жените тврдат дека шминкањето е логичко природно и потребно , и уште тврдат дека не се противи на ниту една Божја заповед , и наведуваат логички докази , докази на разумот и во прилог на тоа .
А да се применува и одобрува и порачува та (на) најсовршена козметика , значи да се стане против ЛОГОСОТ Божји кој примил човечко тело од Пресвета Богородица . Оти како што вели блажено починатиот Отец Јустин “ Човекот е видлива проекција на невидливиот лик Божји “. Зар таа видлива проекција на човекот треба да се менува.ни во никој случај .а секој обид да се менува со помош на козметиката не е ништо друго до унакажување на своето физичко тело-да се деформира уште овде на замјата, но како тоа ќе изгледа во вечноста,бидејќи сама си го унакажала своето сопствено тело со еден најсовршен и најпримамлив грев и затоа тие се наоѓаат во предворието на пеколот.
Обожувајќи ја таа козметика како најсовршен идол секоја жена постепено Своето тело го претворува во идолослужилиште и безумно го унакажала живиот иконостас Божји.
Многу жени (дури христјанки ) се правдаат со својот ум и ја бранат козметиката – тој Антихристовски предизвик и претеча и ствараат цели филозофии на лагата. Скоро сите жени ја примиле таа најградиозна обмана и лага и се заробени со тој сеубсвен и најстрашен порок. Таа козметика не е ништо друго до чиста обмана. Во сето тоа Бог не прави никакво насилије над нивната слобода. Он им препушта на желбите на своите срца. Во сварност тоа е најезив пад на човечкото суштество. Неговиот боголик ум створен да верува во вечна вистина, во Бога и да живее во Него, тој верува во лагата, со неа живее, ја проведува и ја смета за своје вечно царство, своја вистина. А таа лага секогаш го носи во прегратката на отецот на лагата – ѓаволот. Тие постанале непријатели Божји со разумот, а тоа е отворено и јавно газење на Христовата заповед. “Отуѓени” со разумот од Бога и светот Божји, жените постанале непријатели на Бога и своето безбожништво го изразуваат го изразуваат во лошите дела, бидејчи безбожништвото и неработењето секогас одат заедно. Затоа тие козметиката ја сметаат за неопходност на животоот. Во тоа е нивната суштина, низобоштво, безбожство и идолопоклонство. Во таа апологоја на злато во тоа е нивното оправдување. Вие сте го избрале злозо за божество и сте постанале апологијатина козметиката. И покрај сета одбрана за козметиката дефиницијата не би се изменила : Ѓаволот е единствен пронаоѓач и творец на таа козметика. Иколку жените тоа да гонегираат и оправдуваат и колку ние би воделе полемика околу таа козметика сепак копромиз не може да се најде, да тоа го дозволува Црквата и дека тоа е потребно за секоја жена. Тоа е апсолутно погрешка. Онаа жена штоја употребува таа козметика таа соработува со сатаната. Затоа нејзиниот ум ќе биде работилница сатаната, нејзината совест – работилница, затоа и сите мисли ќе бидат сатонски, сите чуствивања сатонски и сите дела сатонски. Каква е таа Христијанска (богомолка) која секој ден со часови остануваа-се клања пред огледалото шминкајчи се. Кога таа би стоела секој ден пред иконата на Св. Богородица таа жива би отишла на небо како Св. Пророк Илија. Вие козметичарки со своите недела пукате на Бога. Погледајте ги вашите тела и погледајте се добро. Сте сакале да се деформирате и сите успеале што сакате уште, речете. Сакате да кажете дека вашите внатрешни органи се здрави. Сте ги убиле вашите деца во утробата, и речете сега што сакате уште. Сакате да кажете дека мозокот ви е здрав. Кој ова два грева имате. Тоа е јасно дека немате ни разум ни совест, пред себе, пред Бога. Со вашето гревољубије, гордољубие, самољубије, телољубије. Тие мислат до одржување на линија на телото, држење на дијета, малку јадење итн. А од друга страна домоспиење, неработа, немање на Бог, не причестување, да со тие нивни богоугодни подвизи, испосништво да им користи на спасение, меѓутоа тоа е се: “Не погибал, но оној кој го прави тоа”. Или како вели Владика Николај:. Во сварноста тоа мачење не ни за рај земни ни за рај небесни, туку за уништување на животот. Бидејќи тие нивни подвизи немаат ни Божанска вистина да би се спасиле од злато од гревот. Тоа е најголема мака, најголем ужас. Сеот тоа во крајна линија е идолопоконество. Нема сомневање тоа е најново лудило на чулниот разум човечки. Акаква корисст имаме од тие подвизи кога не се спасуваат од робување на гревот. Ова е нов начин на идолослужење. Сега можете да видите јасно дека ѓаволот игра глупава игра со секое човечко телокое го почитува створеното, а не го почитува Творецот. Служат на творевината,го отфрлаат Створителот, а со тоа докажуваат и покажуваат дека се телопоклоници , бидејќи телото и козметиката го избрале за божество и постанале служители на лажни богови , оти нивниот чулен разум е се и се . Гинат и се убиваат себеси со својата сопствена обмана , залудно се гордеат со умот на своето тело . Затоа своето тело го претвориле во “ ајдучка пештера” во која ајдукуваат лошите мисли,чуства,лошо дело . А со тоа е разрушен храмот Божји – телото е храм на Светиот Дух.Во стварност е уништен иконостасот Божји , како што вели Св.Ап.Павле во посланието до Коринтјаните
“Се прекинало убавото богослужење и почнало ѓаволослужение и затоа ајдукува сатаната”. Тој им оставил на жените располагање сиот свој арсенал богоборен , сето оружје против Бога ,во тоа сеоружје негово спаѓа и козметиката.На сета оваа соблазнива и страшна дејност на козметика носени од сатаната,кој има успех едино “ меѓу оние кои гинат”.Кој гинатво маловерие , во невреме , во безверие ,во нечистотија, во блуд , во расипаност ,во богоборство.Гинат во не евангелискиот живот иако околу себе и пред во текот на човечката историја имаат безброј сведоци за Христа како себлаг и самостив Бог и Спасител на човечкиот род. За спасоносноста на Неговото Евангелие, за светоста на Неговите следбеници, за неговото безмерно човечкољубије, сеопростување, семилост. За чудесната праведност и Светост, милостивост и жалостивост на неговите Свети угодници. Гинат доброволно не избирајќи Христа Господа, туку Антихристот и неговата филозофија. Најстрашните и најбогоборните демони го учат сиот млад свет, посебно девојчињата да ја стават таа горчина, таа идолопоклоничка материја – шминка – на своето лице. Но и денес има многу девојчиња кои не сакаат да ја ставаат шминката, но нивните мајки се упорни, најзината ќерка мора да стават, тоа е совет, правило и закон. Ете војна помеѓу мајката и ќерката. Не е пропуште ниеден начин на лага и насилие од страна на мајката како да успее ќерката да става шминка. Мајката ја издава својата ќерка – нарушен е природниот закон. Тоа не го прави ниедно животно. Само мајката го вперила својот гнев против ќерката. Но вие храбри млади христијанки бидете верни на Св. Богородица, иако непрестојно трпите напади, сепак сте победнички однапред. Иако сте подложни на интриги сосем е сигурно дека ќе ги надвладеете, знајте дека маката за Христа секогаш е лесна и на крај донесува голема радост кој никој не може да ви ја одземе. Ишто да вашата мајка измислува, знајте дака вашијот живот е во Божји раце.
Безумијето на некои мајки е полош, но залудно е. Јас вас ве прашувам козметичарки дека сте размислувале дека козметиката е катастрофа за вашето тело. Вие знаете дека од употребата на козметиката вашиот лик се брзо и брзо старее и дека во обој модерен век вашиот живот е се пократок. Иако вие со големо надевање ја објевувате “таа блкага весат” за нештедливоста на козметиката, сепак вашето лице докажува спротивно. Бесбројни се непрестојни вдшки поради раната употреба, оти нивниот лик е извештачен. Козметиката е дијагноза за вашата женска болест, преставување на употреба пак е лек. Вие козметичарки сте објавиле војна против Христа против Црквата, против Св. Богородица, Св. Апостоли, исповедници, маченици. Значи сте решиле да ја рушите Христовата Црква. Но, слишнете – речено е – кој ја руши Црквата Христова ќе го сруши него Бог. Запамтете еднаш засекогаш дека Црквата не може да се искорени од земјата. Полесно е да се угасне сонцето отколку учењето на Црквата да биде уништување. Колку биле до сега царица, принцеза кои ја бранеле, но и ја употребувале политичарки и обични жени. Се тоа се предадени зборови, што ќе остане од вас? Вашите дела треба да се вклопуваат со примери од житија на Светите. Блажени Августун пишува: “Овој свет ќе помине”. А јас продолжувам ќе поминете и вие. Ќе помине вашата тажна и болна историја. Само што во Црквовната историја ќе биде запишано: во XX век. Ве прашувам што останало од вас? Од вашите дела. Во оваа тажна историја која вие сте ја пишувале, ќе ја читаат и паметат идните поколенија, само ако се врата при Христа. Ќе паметат колку сте биле обременети, натоватрени, ослепени. Бидејќи како се прави греф – од душа преку тело во дело, исто од козметиката низ мода во блуд. Човекот со грвот лудува затоа сегашноста покажува сдно раздражливо и хистеричко младо поколеније кое од 45 години, се такмичи во порок, а во 18 години се чуствува потполно зрело и старо и способно да врши убиство и самоубиство. На вас жените останува да доброволно се определите за козметиката или за Христа? За едно или друго. Победа? Несомнено на страна на богочовекот – Господ Исус Христос.

Original Link...


Tags: None
0 comments
Report        

Read On: