Весникар - најнови статии

Весникар - најчитани статии

Црквата на Чешките земји и на Словачка ја призна МПЦ ‒ ОА

Црквата на Чешките земји и на Словачка ја призна МПЦ ‒ ОА (13.02.2023 17:11)

На својата седница, одржана на 7 февруари 2023 година, Синодот на Православната Црква на Чешките земји и на Словачка ги разгледа и ги прифати одлуките на Вселенската Патријаршија за враќање на нашата Света Црква во евхаристиско општење со сеправославната екумена и на Српската Патријаршија за доделување на автокефален статус на нашата Македонска Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија.

 

Извор: Прешовска православна епархија

Линк:

http:/www.eparchiapo.sk/sk/dokumenty/aktuality/spravodajstvo/v-presove-zasadala-posvatna-synoda-pravoslavnej-cirkvi-v-ceskych-krajinach-a-na-slovensku

 

 

Original Link...


Tags: None
0 comments
Report        

Read On: