СветовниМК »

Објави од корисни македонски интернет страници.
 • Разликата помеѓу Аристотел и Платон е исто што и разликата помеѓу Македонија и Атина

  Posted 2023-05-24 00:00:00 by: Сард

  Помеѓу Аристотел и Платон нема никакви допирни точки, нема ни неутрална зона на спротивставените филозофски учења за ...

  Comments: 0   View more...

 • Александар ДОНСКИ:МАКЕДОНСКОТО ЕТНИЧКО ПОТЕКЛО НА ЕГИПЕТСКАТА КРАЛИЦА КЛЕОПАТРА СЕДМА

  Posted 2023-05-17 00:00:00 by: Сард

    Деновиве во одделни медиуми повторно стана актуелно етничкото потекло на најпознатата египетска кралица Клеопатра Седма, кој и денес е инспирација за многу уметнички дела. Без никакво сомнение веднаш ќе кажеме дека таа била етничка Македонка (припадничка на античките Македонци, кои во мнајголем процент се предци и на денешните Македонци). Во прилог на ова ќе ги наведеме следните неспорни ...

  Comments: 0   View more...

 • Писанија на Стефан Захариев (25.III.1870)

  Posted 2023-05-17 00:00:00 by: Сард

  „Eтнографија на старите Македонци“ – Студија на бугарскиот историчар и археолог Гаврил Кацаров за древните Македонци, списание „Минало“, 1909-та ...

  Comments: 0   View more...

 • Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

  Posted 2023-05-10 00:00:00 by: Сард

  Коста Веселинов е македонски културен деец, публицист и историчар. Роден е во село Бобшево, Пиринско во 1908 година. Се образува во Горна Џумаја, Пазарџик, каде завршува гимназија, а извесно време работи во Мелник. Се запишува на Филозовскиот, а подоцна и на правниот факултет во Софија. Во 1933 година е уапсен и исклучен  од Софискиот, по што тој се запишува на Белградскиот универзитет. Како завршен правник се враќа во Софија во 1935 година. Како адвокат ги брани уапсените Македонци и членови на МЛК. По окупацијата на Вардарскиот дел од Македонија поради национална-политичка активност е уапсен во 1941 година и е испратен во логорот во Ени Кој во Тракија каде умира во 1942 ...

  Comments: 0   View more...

 • Секој Македонец треба да се чувствува ВМРО

  Posted 2023-05-10 00:00:00 by: Сард

  Македонска нација Секој Македонец треба да се чувствува ВМРО и да ја спроведува идеологијата на четирите ...

  Comments: 0   View more...

 • Мануилски на Париската конференција за теророт над македонците во егејскиот дел на Македонија

  Posted 2023-05-10 00:00:00 by: Сард

  (Од експозето на советскиот делегат Мануилски (од Украина) на 24 пленарна седница на  Париската мировна ...

  Comments: 0   View more...

 • Смртта на војводата Христо Узунов – случајност или предавство

  Posted 2023-04-26 00:00:00 by: Сард

  Васко Гичевски Во пантеонот на македонските револуционери значајно место зазема и прочуениот охридски војвода Христо Узунов,неприкосновен борец за слобода,јунак кој го даде својот живот како саможртва заедно со животите на неговите ...

  Comments: 0   View more...

 • Писмо на Христо Узунов до неговата мајка

  Posted 2023-04-26 00:00:00 by: Сард

  „Мила ми мајко, Јас сум прв твој син и мој долг е да бидам околу тебе, за да не чувствуваш потреба од ништо. За твојата беспределна љубов, за илјадите неволи и сраданија, за безбројните бессони и машителни ноќи, поминати некогаш над леглото над твојот мал, слабичок Луле, јас должам најголеми грижи и неизмерна синовска љубов. Но, можам ли, кога ги чувствуам болките на нашата измачена Татковина, да не се оддадам со љубов на најверен син на нејзиното свето ...

  Comments: 0   View more...

 • ВМРО-ДПМНЕ:Власта прави историска кражба

  Posted 2023-04-22 06:55:18 by: Сард

  Ковачевски призна дека 70% од работниците на Коридорот 8 ќе се увезат од ...

  Comments: 0   View more...

 • СЕЛОТО ДУЊЕ, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО, ВО „ЗАМРЗНАТ“ АМБИЕНТ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

  Posted 2023-04-21 10:51:52 by: Сард

  Бункери, гранати, шрапнели од гранати, стари пушки, шлемови, куршуми и други експонати го „красат“ теренот во атарот на селото ...

  Comments: 0   View more...

 • Милошоски: Овој парламентарен состав нема легитимитет за уставни измени

  Posted 2023-04-21 06:17:59 by: Сард

  Милошоски: Овој парламентарен состав нема легитимитет за уставни измени зошто никој ги немаше во изборната програма, решението е предвремени парламентарни ...

  Comments: 0   View more...

 • На 24 април, 1905 година. заедно со 11 востаници во село Цер, се самоубил Христо Узунов

  Posted 2023-04-21 06:06:00 by: Сард

  Во селото Цер, Кичевско, во борба против турската војска загина (се самоуби заедно до единаесетмината негови соборци) Христо Узунов, еден од плејадата големи македонски револуционери, учител и војвода, роднина на Григор Прличев. Роден е во Охрид, на 22 февруари 1878 година.Во кичевското село Цер се опколени од многуброен турски аскер со артилерија. Војводата В.Србаков решил на свој ризик, со фрлање на бомби да се обиде да се пробие но со еден залп на неколку чекори од куќата е погоден. За да не им паднат на Турците живи во раце, Христо Узунов и неговите 13 соборци извршиле ...

  Comments: 0   View more...

 • Манастирот Пречиста - јадро на револуционерните акции во Кичевско и Западна Македонија

  Posted 2023-04-19 00:00:00 by: Сард

  Манастирот одигрува огромна улога и за време на Илинденското востание. Во него прибежиште наоѓале локалните чети. Тука биле планирани акциите за време на Илинденското востание, монасите зеле активна улога за време на востанието, а и самиот манастир бил нападнат и заземен при неговото задушување. Манастирот одиграл улога и при налетот на туѓите пропаганди, особено на ...

  Comments: 0   View more...

 • Вековните пораки на најголемиот христијански празник Велигден

  Posted 2023-04-16 00:00:00 by: Сард

  Во христијанската религија, Велигден е најголемиот верски празник, празник над празниците. На тој ден христијанските верници го одбележуваат Христовото Воскресение, настан кој ја содржи целата суштина на христијанството и потврда на верата. Се прославува денот кога Исус Христос ја докажал својата божествена моќ и воскреснал од мртвите. „Празна ќе беше нашата вера, ако Христос не воскреснеше“ ќе рече во своите проповеди Свети ...

  Comments: 0   View more...

 • Воскресение Христово (Велигден)

  Posted 2023-04-16 00:00:00 by: Сард

  Денот на Христовото воскресение Велигден е не само најголемиот туку и најстар христијански празник што се празнува од вториот век. Тој е суштината на Христијанството, потврда и на самата вера зашто како што рекол Свети Апостол Павле: „Ако Христос не воскреснеше празна ќе беше и нашата вера“. Затоа на Велигден пееме: „Христос воскресна од мртвите,/ со смртта, смртта ја победи,/ и на оние што се во гробовите/ живот им ...

  Comments: 0   View more...

 • Тежок срам е што на меѓудржавна средба со шпанскиот колега Бујар Османи го користи албанскиот јазик

  Posted 2023-04-15 16:12:08 by: Сард

  На која држава Бујар Османи е министер за Надворешни и од каде зема ...

  Comments: 0   View more...

 • Велики петок, освен Велипеток уште се вика и Распет петок

  Posted 2023-04-14 00:00:00 by: Сард

  Велики петок, освен Велипеток уште се вика и Распет петок, зашто на тој ден е распнат Исус Христос. Поради тоа овој ден се смета за најтежок празник во христијанската ...

  Comments: 0   View more...

 • Велика сабота

  Posted 2023-04-14 00:00:00 by: Сард

  Во светата и Велика Сабота го празнуваме боготелесното погребение и слегувањето во адот на Господ Бог и Спасителот наш Исус Христос, Кој нашиот род од распадливост го повика кон вечен живот. Светата Четириесетница е поголема од сите други денови, а од неа, пак, е поголема оваа света и Велика седмица; а од Великата седмица повторно најголема е оваа света и Велика сабота. А Велика седмица се именува не затоа што има повеќе денови или часови, туку затоа што во неа се случија големи и натприродни чудеса и извонредни дела на нашиот Спасител, особено денес. Како што при првото создавање на светот, откако го заврши сето Свое дело, особено откако го создаде човекот во шестиот ден, во седмиот ден Бог отпочина од сите Свои дела, го освети и го нарече сабота, што значи одмор, така и во создавањето на духовниот свет, откако на извонреден начин создаде се, откако во шестиот ден го пресоздаде распадливиот човек и го обнови со живоносниот Крст и со смртта, во овој седми ден повторно се одмори и, по завршените дела, заспа со животворен и спасителен сон. Впрочем, Словото Божјо со телото слезе во ...

  Comments: 0   View more...

 • Велики Четврток

  Posted 2023-04-13 00:00:00 by: Сард

  Во четвртокот пред Пасха, односно Велики Четврток, Господ Исус Христос се враќа во Ерусалим каде ја востановува Новозаветната Пасхална ...

  Comments: 0   View more...

 • Мицкоски: Ќе одговараат сите од прв до последен

  Posted 2023-04-12 17:06:35 by: Сард

    Мицкоски: Власта Македонија ја става во подредена положба и ги уништува народните ресурси, за тоа ќе одговараат сите од прв до ...

  Comments: 0   View more...

 • Кафеана Пивница „Велика Македонија“- Белград 19ти век

  Posted 2023-04-12 07:14:00 by: Сард

  Кафеана Пивница „Велика Македонија“- Белград 19ти ...

  Comments: 0   View more...

 • Враќање на легендарниот војвода Апостол Терзиев во Ениџевардарското Блато

  Posted 2023-04-12 00:00:00 by: Сард

  Грчката вооружена пропаганда во Македонија – Враќање на легендарниот војвода Апостол Терзиев во Ениџевардарското Блато Легендарниот војвода на Македонската револуционерна борба Апостол Петков кого населението го нарекло „Ениџевардарско сонце“. по Илинденското востание својата база ја сместил во Ениџевардарското езеро или Ениџевардарското блато. Станал страв и трепет за Турците и грчките андарти, а легендата за него преку весниците ќе се прошири ширум светот. Американскиот публицист Алберт Сониксен го нарекува „македонски Робин Худ“, а Фредерик Ковач, го квалификува за „некрунисан крал на вардарските мочуришта“. За грчката писателка Пинелопи Делта, Апостол бил „невидливиот демон кој се чувствува на секаде, но не се гледа ...

  Comments: 0   View more...

 • Меморандум на Македонците до Руската влада од август 1914 година

  Posted 2023-04-12 00:00:00 by: Сард

  Причината за Првата светска војна, која го зафати речиси целиот свет, бездруго го има во нерешеното балканско прашање и главно, македонското прашање. Во 1912 година изгледаше дека за сите балкански тешкотии настапува крај кога Србите, Бугарите и Грците се обединија и истапија против Турците под формата на ослободувањето на Македонија и Стара Србија. Кон овој сојуз се придружија Македонците, кои со десетини илјади се бореа во редовите на трите армии. Но, за жал, прогласената света цел на војната беше заборавена, заедно со победите на Турците. И како резултат на „делбата на ограбеното" избувна војната меѓу сојузниците, која заврши со тројната поделба на ...

  Comments: 0   View more...

 • ВОЈВОДАТА МЕТОДИЈА ПАТЧЕВ, КАКО УЧЕНИК ВО ОХРИД, „СО ПОМОШ“ НА СЛАВНИОТ АНТИЧКИ ФИЛОЗОФ, СОКРАТ, ГИ СТАВИЛ СВОИТЕ УЧИТЕЛИ „ПОД НОЗЕ“

  Posted 2023-04-11 15:33:32 by: Сард

  По повод 121 година од битката во Кадино Село, Прилепско, и херојскиот чин на четата на војводата Методија Патчев ...

  Comments: 0   View more...

 • БАРАЊЕ НА ОХРИЃАНИ : ОД СЕКОГАШ СМЕ ИМАЛЕ СВОЈА ЦРКВА, ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА

  Posted 2023-04-05 02:38:00 by: Сард

  БАРАЊЕ НА ОХРИЃАНИ : ОД СЕКОГАШ  СМЕ ИМАЛЕ СВОЈА ЦРКВА, ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА. СОЧИНУВАМЕ САМОСТОЕН НАРОД.  САКАМЕ ДА ИМАМЕ НАША ЦРКВА, НАШИ УЧИЛИШТА (1890 ...

  Comments: 0   View more...