МПЦ-ОА - Православен Богословски Факултет »

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската  2023/2024 година

  Posted 2023-06-08 18:30:37 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската  2023/2024 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура. државна или меѓународна. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго четиригодишно средно образование. Сите кандидати освен богословите, полагаат и приемен испит. Доколку на конкурсот се пријават поголем број од предвидениот број кандидати, селекцијата ќе … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската  2023/2024 ...

  Comments: 0   View more...

 • „Помнете ги вашите наставници, што ви го проповедаа словото Божјо…“ (Евр. 13,7)

  Posted 2023-04-21 09:36:49 by: Сард

  Светиот апостол Павле ни говори за учителството како за особен дар од Бога (1. Кор. 12,28). Но, како што учителството е дар за оние што поучуваат, така и самите учители се дар за своите ученици. Не само заради тоа што им пренесуваат извесен квантум на занење, туку затоа што им го пренесуваат и својот начин на живот, мислење и расудување, ги споделуваат вредностите, а најмногу од сѐ – личната љубов кон познанието. Токму таков дар за македонското богословие беше нашиот учител о. Јован Таковски. Неговиот … Прочитај повеќе "„Помнете ги вашите наставници, што ви го проповедаа словото Божјо…“ (Евр. ...

  Comments: 0   View more...

 • Во Господа се упокои прототојереј-ставрофор проф. д-р Јован Таковски

  Posted 2023-04-20 19:32:29 by: Сард

  На 82 години вчера почина протојереј – ставорофор д-р Јован Таковски – професор на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје. Тој ги преведе сите богослужбени книги на МПЦ-ОА од црковно-словенски на македонски јазик, со што ги направи разбирливи за својот македонски народ и остави непроценливо богослужбено наследство. Отец Јован Таковски – теолог, свештеник, професор, преведувач, завршил богословија во Приштина, Богословски факултет во Белград (1967), Филолошки факултет во Скопје (1980), а постдипломски студии во Париз. Докторирал како прв доктор по теолошки науки на Богословскиот … Прочитај повеќе "Во Господа се упокои прототојереј-ставрофор проф. д-р Јован ...

  Comments: 0   View more...

 • Документарен филм: 45 години Православен богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје

  Posted 2023-04-18 12:35:01 by: Сард

  Документарниот филм по повод 45 години од основањето на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“, Скопје можете да го погледнете на следниов линк: ...

  Comments: 0   View more...

 • Група за пријателство помеѓу Македонската православна црква и Исламската верска заедница

  Posted 2023-03-10 21:06:15 by: Сард

  На иницијатива на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, на 09.03.2023 година, беше формирана првата Група за пријателство помеѓу Македонската православна црква и Исламската верска заедница. На настанот присуствуваа студенти и професори од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје и Факултетот за Исламски науки во Скопје. Поздравувајќи ја оваа иницијатива, на настанот се обратија поглаварот на МПЦ ОА Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, поглаварот на Исламската верска заедница реис-ул-улема х. хфз. Шаќир ефенди Фетаи, директорот на Комисијата за … Прочитај повеќе "Група за пријателство помеѓу Македонската православна црква и Исламската верска ...

  Comments: 0   View more...

 • Интерен конкурс за избор на демонстратор од областа Црковно пеење

  Posted 2023-02-13 19:26:06 by: Сард

  Врз основа на член 163 од Законот за високото образование (Сл. Весник 82 од 08.05.2018 година), член 20 и 53 од Правилникот за посебните услови и постапката за избор во наставно-научни, научни, наставно-стручни и соработнички звања и демонстратори на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, член 57 точка 8 од Статутот на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, се распишува следниов ИНТЕРЕН КОНКУРС за избор на демонстратор од областа Црковно пеење Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, придружна членка на … Прочитај повеќе "Интерен конкурс за избор на демонстратор од областа Црковно ...

  Comments: 0   View more...

 • Делегација од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје присуствуваше на свеченото одбележување на празникот Св. Сава Српски во Белград

  Posted 2023-02-04 21:09:44 by: Сард

  На покана на Православниот богословски факултет во Белград, Република Србија, а во чест на Св. Сава Српски, Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски” – Скопје, со благослов на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, испрати делегација во состав на професорите: проф. д-р Милан Ѓорѓивиќ и проф. д-р Дејан Борисов, како и студентите: Ангел Василковски и Благоја Атанасоски. На 26.01.2023 година, делегацијата присуствуваше на бдението во чест на светиот Сава Српски, во параклисот посветен на свети Јован Богослов при Православниот богословски факултет во Белград; … Прочитај повеќе "Делегација од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје присуствуваше на свеченото одбележување на празникот Св. Сава Српски во ...

  Comments: 0   View more...

 • Одбележани 45 години од основањето на Православниот богословски факултет ,,Св. Климент Охридски” – Скопје

  Posted 2023-02-04 20:33:37 by: Сард

  По повод 45-годишнината од своето основање, на 26 декември 2022 година, во свечената сала „Архиепископ Доситеј“ на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје се одржа свечена академија. Во рамките на овој настан им беа доделени дипломи на дипломираните студенти на додипломските и постдипломските студии. За дадениот исклучителен придонес и постојаната поддршка на Факултетот, на свеченоста беа доделени и јубилејни плакети на: – Поглаварот на МПЦ г. г. Стефан Архиепископ Охридски и Македонски ОА и Јустинијана Прима; – Митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и … Прочитај повеќе "Одбележани 45 години од основањето на Православниот богословски факултет ,,Св. Климент Охридски” – ...

  Comments: 0   View more...

 • Шести Светиклиментов научен собир

  Posted 2023-02-04 19:28:03 by: Сард

  Шестиот Светиклиментов научен собир на тема: „Една, света, соборна и апостолска Црква“ се одржа на 06.12.2022 во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Веќе неколку децении еклисиологијата се профилира како централна тема во православното богословие. Причините за тоа може да се бараат во две насоки. Од една страна, придвижувањата во еклисиолошките програми на христијанските деноминации на Западот влијае директно, преку непосредниот дијалог со православните и индиректно, преку отворање на теми и прашања кои не може да останат незабележани од православната богословска … Прочитај повеќе "Шести Светиклиментов научен ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во студиската 2022/2023 година

  Posted 2022-07-13 12:44:13 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, објавува   К О Н К У Р С ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ВО СТУДИСКАТА 2022/2023 ГОДИНА   Во согласност со Конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на факултетите и институтите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, за запишување студенти во студиската 2022/2023 година, предвидува запишување на следниов број кандидати: – за едногодишни студии по теологија  10 кандидати, – … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во студиската 2022/2023 ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во студиската 2022/2023 година

  Posted 2022-07-13 12:44:13 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, објавува   К О Н К У Р С ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ВО СТУДИСКАТА 2022/2023 ГОДИНА   Во согласност со Конкурсот за запишување студенти на втор циклус студии на студиските програми на факултетите и институтите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, за запишување студенти во студиската 2022/2023 година, предвидува запишување на следниов број кандидати: – за едногодишни студии по теологија  10 кандидати, – … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии во студиската 2022/2023 ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2022/2023 година

  Posted 2022-07-13 12:27:44 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С      за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2022/2023 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура. државна или меѓународна. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго четиригодишно средно образование. Сите кандидати освен богословите, полагаат и приемен испит. Доколку на конкурсот се пријават поголем број … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2022/2023 ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2022/2023 година

  Posted 2022-07-13 12:27:44 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С      за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2022/2023 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура. државна или меѓународна. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго четиригодишно средно образование. Сите кандидати освен богословите, полагаат и приемен испит. Доколку на конкурсот се пријават поголем број … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти во I година додипломски студии во академската 2022/2023 ...

  Comments: 0   View more...

 • Петти Светиклиментов научен собир „Сеќавање (па́мѧть)“

  Posted 2021-12-06 15:44:06 by: Сард

  На 07.12.2021 г. (вторник), со почеток во 10:00 часот ќе се одржи Петтиот Светиклиментов научен собир на тема „Сеќавање (памѧть)“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собирот ќе се одржи онлајн на платформата Зум (Zoom), а ќе може да се следи во живо на нашиот Јутјуб канал: https://www.youtube.com/watch?v=5AwxQbeK42Y . Линк кон видео-преносот ќе можете да најдете и на нашата Фејсбук страница. ...

  Comments: 0   View more...

 • Петти Светиклиментов научен собир „Сеќавање (па́мѧть)“

  Posted 2021-12-06 15:44:06 by: Сард

  На 07.12.2021 г. (вторник), со почеток во 10:00 часот ќе се одржи Петтиот Светиклиментов научен собир на тема „Сеќавање (памѧть)“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собирот ќе се одржи онлајн на платформата Зум (Zoom), а ќе може да се следи во живо на нашиот Јутјуб канал: https://www.youtube.com/watch?v=5AwxQbeK42Y . Линк кон видео-преносот ќе можете да најдете и на нашата Фејсбук страница. ...

  Comments: 0   View more...

 • Призив на Светиот Дух – молебен за успешен почеток на академската година

  Posted 2021-10-05 08:14:07 by: Сард

  По повод почетокот на академската 2021/2022 година, на први октомври 2021 година, во манастирот „Св. Јован Крстител“ во Капиштец, беше одржан молебен – Призив на Светиот Дух за успешен почеток на академската година. Со молебенот чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и Новозеландски г. Петар. На чинот присуствуваа студентите, наставниот и административниот кадар од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје и заеднички се помолија за просветување, за да можат студентите со Божја помош да ја совладаат науката над науките и да … Прочитај повеќе "Призив на Светиот Дух – молебен за успешен почеток на академската ...

  Comments: 0   View more...

 • Призив на Светиот Дух – молебен за успешен почеток на академската година

  Posted 2021-10-05 08:14:07 by: Сард

  По повод почетокот на академската 2021/2022 година, на први октомври 2021 година, во манастирот „Св. Јован Крстител“ во Капиштец, беше одржан молебен – Призив на Светиот Дух за успешен почеток на академската година. Со молебенот чиноначалствуваше Неговото Високопреосвештенство митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и Новозеландски г. Петар. На чинот присуствуваа студентите, наставниот и административниот кадар од Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје и заеднички се помолија за просветување, за да можат студентите со Божја помош да ја совладаат науката над науките и да … Прочитај повеќе "Призив на Светиот Дух – молебен за успешен почеток на академската ...

  Comments: 0   View more...

 • Во тек е IV Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“

  Posted 2020-12-07 09:24:10 by: Сард

  Почитувани, Ве известуваме дека е во тек  Четвртиот Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Истиот можете да го следите во живо на нашиот YouTube канал на следниов линк:         ...

  Comments: 0   View more...

 • Во тек е IV Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“

  Posted 2020-12-07 09:24:10 by: Сард

  Почитувани, Ве известуваме дека е во тек  Четвртиот Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Истиот можете да го следите во живо на нашиот YouTube канал на следниов линк:         ...

  Comments: 0   View more...

 • „Образование и заедничарење“ – IV Светиклиментов научен собир

  Posted 2020-12-04 13:11:24 by: Сард

  Ве известуваме дека на 07.12.2020 г. (понеделник), со почеток во 10:00 часот ќе се одржи Четвртиот Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собирот ќе се одржи онлајн на платформата Зум (Zoom), а ќе може да се следи во живо на нашиот Јутјуб канал. Линк кон видео-преносот ќе можете да најдете и на веб-страната на Факултетот, како и на нашата Фејсбук страница. ...

  Comments: 0   View more...

 • „Образование и заедничарење“ – IV Светиклиментов научен собир

  Posted 2020-12-04 13:11:24 by: Сард

  Ве известуваме дека на 07.12.2020 г. (понеделник), со почеток во 10:00 часот ќе се одржи Четвртиот Светиклиментов научен собир на тема „Образование и заедничарење“, во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Собирот ќе се одржи онлајн на платформата Зум (Zoom), а ќе може да се следи во живо на нашиот Јутјуб канал. Линк кон видео-преносот ќе можете да најдете и на веб-страната на Факултетот, како и на нашата Фејсбук страница. ...

  Comments: 0   View more...

 • ИЗВЕСТУВАЊЕ

  Posted 2020-10-28 00:02:16 by: Сард

  Согласно препораките за справување со состојбата предизвикана од ‎Ковид19, од 1 ноември 2020 година, администрацијата на Факултет ќе ‎работи само во вторник и четврток од 9 до 14 часот.‎ Во овој период нема да се изведуваат ниту предавања, вежби, ‎консултации, колоквиуми и испити со физичко присуство.‎ Од ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРИЗИВ НА СВЕТИОТ ДУХ МОЛЕБЕН ЗА ПОЧЕТОК НА СТУДИСКАТА ГОДИНА

  Posted 2020-10-01 08:03:26 by: Сард

  На 05 октомври 2020 година (понеделник), во 11,00 часот, во манастирот „Свети Јован Крстител“ Капиштец, Скопје ќе се отслужи: Молебен за почеток на новата студиска година и призив на Светиот Дух Присуството е задолжително за генерацијата новозапишани студенти 2020/2021, за студентите од сите студиски години, како и за професорите и асистентите. Со редовна настава ќе се започне на 06.10.2020 година. Декан проф. д-р Ѓоко ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување студенти на втор циклус студии

  Posted 2020-06-28 23:25:23 by: Сард

  Во согласност со член 149 од Законот за високото образование (Сл. Весник на РМ бр. 82 од 08.05.2018), чл. 208, Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба ( Сл. весник на РСМ 76, 24.3.2020), Уредбата со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба ( Сл. весник на РСМ 116, 5.5.2020), став 1, алинеја 2 од Статутот на Универзитетот „Св. Кирил … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување студенти на втор циклус ...

  Comments: 0   View more...

 • Конкурс за запишување на редовни и вонредни студенти

  Posted 2020-06-28 23:21:25 by: Сард

  Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, објавува К О Н К У Р С за запишување на редовни и вонредни студенти во I година во академската  2020/2021 година   Право на упис на Православниот богословски факултет имаат кандидати од православна вероисповед, кои завршиле богословија или гимназија со положена матура, државна или меѓународна. На Факултетот може да се за запишат и кандидати кои завршиле гимназија и положиле училишна матура. Исто така, на Факултетот може да се конкурира и со друго средно образование, но само … Прочитај повеќе "Конкурс за запишување на редовни и вонредни ...

  Comments: 0   View more...