БлогМК - Мистагогија »

 • Чудото и слободата

  Posted 2021-04-08 23:08:43 by: Сард

  На 8 април 2012 година, на празникот Цветници, се случи еден несекојдневен настан. Имено, фреските во скопската црква „Св. Димитрија“ на мистериозен начин се самоисчистија. Следниов есеј беше напишан една година по чудесниот настан. Кој бог е толку голем, како нашиот Бог!? Ти си Бог, Кој прави чудеса (Пс 76,13-14) Што е тоа чудо? Ние ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Методиј: Велигденско послание 2020

  Posted 2020-04-15 02:26:54 by: Сард

  „Жалоста ваша ќе се претвори во радост… и радоста ваша никој нема да ви ја одземе“ (Јован 16,20 и 22) Најмили мои духовни чеда, Велигден е срцевината на нашата христијанска вера, затоа што нејзин темел и суштина е токму настанот на Христовото Воскресение. Зашто, нашата вера не е некаква утешна идеологија или философска претпоставка, којашто ...

  Comments: 0   View more...

 • Взаемно послушание на медицината и богословието – соочување со пандемијата COVID-19

  Posted 2020-03-22 04:57:52 by: Сард

  1.Почитувај лекар со чест поради неговата служба, зашто Господ го создал. 4. Господ од земјата создал лекарства; човек разумен не ги отфрла. 12. А и на лекарот дај му место. И него Господ го создал; од тебе не оддалечувај го, зашто и тој ти е потребен. (Мудрост Сирахова 38 гл.) Минатите месеци сме сведоци на ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Методиј: Божиќно послание 2020

  Posted 2019-12-30 15:46:15 by: Сард

  Возљубени духовни чеда, Срдечно ве поздравувам со Радосната Вест на раѓањето на нашиот Господ и Спасител Исус Христос – Христос се роди! Овој светол празник е предвестител на спасителните собитија преку кои Творецот го избави своето создание. Христовото Рождество ни ја најавува радоста на почетокот на божјата мисија за спас на човештвото. Кога се исполни ...

  Comments: 0   View more...

 • Fr. Georgij Gligorov: The Macedonian focus on Christmas

  Posted 2019-12-25 21:34:14 by: Сард

  From an interview with a local journalist on the celebration of the Macedonian Orthodox Christmas, conducted in December 2018 Q: Does the Macedonian Church do anything special to observe Advent? Fr. Georgij: The Macedonian Orthodox Church is united in the Faith with all other so called Eastern Orthodox Churches. Even though there are different national Orthodox ...

  Comments: 0   View more...

 • Црквата и политиката

  Posted 2018-07-07 06:48:52 by: Сард

  Дали нафтоводот Кистоун треба да се изгради? Дали глобализацијата е добро нешто? За која политичка партија треба да гласам? Овие прашања беа причина за многу дебати, викотници и масовни протести, а понекогаш и насилства. Прашањето е: дали Црквата Божја треба да се впушта во идеолошки расправии и да се вклучува во протести? Дали треба да ...

  Comments: 0   View more...

 • Митрополит Методиј: Божиќно послание (2018)

  Posted 2018-01-05 21:28:13 by: Сард

  Возљубени духовни чеда, Денес Светата Православната Црква го празнува најскапоцениот Дар кој човекот го прими од својот Создател – телесното раѓање на нашиот Господ и Спасител Исус Христос. Кога се исполни времето, старозаветното пророштвото искажано преку устата на пророкот Исаија се оствари токму во малото местенце Витлеем, “… ете, Девица ќе зачне и ќе роди ...

  Comments: 0   View more...

 • Отец Алексиј Умински: За сопружничките односи, системот на забрани, целомудрието и блудот

  Posted 2017-12-16 03:57:55 by: Сард

  Ние многу сме се навикнале на зборовите дека Црквата е тело Христово и тие зборови понекогаш ги разбираме некако апстрактно, некако богословски оддалечено: небаре тоа не е вистинското тело Христово, ами некој образ, символ што треба да си го одгатнеме. Притоа, во апостолските посланија апостолот Павле совршено ја истакнува конкретната телесност: Црквата е плотта Христова. ...

  Comments: 0   View more...

 • Молитвено одбележување на 50-годишниот јубилеј на МПЦ во Американско-канадската македонска православна епархија

  Posted 2017-11-27 22:14:26 by: Сард

  На 26 ноември 2017 година, во катедралниот храм „Рождество на Пресвета Богородица“ во Стерлинг Хајтс, Мичиген, Американско-канадската македонска православна епархија молитвено го одбележа големиот јубилеј – 50 години опстој на возобновената Охридска архиепископија во лицето на Македонската православна црква. Со Светата Архиерејска Литургија чиноначалствуваше надлежниот Архиереј, Неговото Високопреосвештенство г. Методиј, во сослужение на свештеници од ...

  Comments: 0   View more...

 • Сестра Васа: Живото предание и спасението во градот (2)

  Posted 2017-11-03 21:14:42 by: Сард

  Втор и последен дел од излагањето Сега би сакала накратко да се задржам на она, што ги обединувало древните христијани и што денес нè обединува нас во вид на „традиција“, т.е. Предание. Очигледно е дека ние се собираме и го доживуваме своето заедништво во Евхаристијата. Сепак, навраќајќи се на катедралниот чин што претходно го споменав, ...

  Comments: 0   View more...