БлогМК - Дигитал Аеропагус »

 • Против идолите

  Posted 2022-12-16 12:32:48 by: Сард

  Никогаш не сум имал високо мислење за музиката на Мизар. Ни онаа од старите денови во 80-те, ни од средниот период во 2000-те, а особено не од последниов стадиум во кој се наоѓаат сега. Обично сум си заминувал од нивни фестивалски настапи по 2-3 отсвирени песни. Само еднаш кога вокал им беше Горан Трајкоски успеав ...

  Comments: 0   View more...

 • Заштитено: „Cancel“ на НВО-душегрижништвото

  Posted 2022-10-30 17:09:55 by: Сард

  Нема извадок бидејќи ова е заштитен ...

  Comments: 0   View more...

 • Платон ми е помил

  Posted 2022-10-23 19:04:24 by: Сард

  „Вистината ми е мила, ама Платон ми е помил“. Легендата вели дека проф. Ферид Мухиќ во една прилика со овие зборови ја деконструирал славната Аристотелова крилатица пред неговите студенти. Не ми се познати деталите за понатамошниот дискурс на професорот околу ваквиот аланфордовски експеримент, но јас би си дозволил да размислувам во следнава насока: Љубете ги ...

  Comments: 0   View more...

 • Глобалната криза и Царството Божјо

  Posted 2022-10-10 13:21:53 by: Сард

  Мојот коментар од репортажата на новинарот Мартин Богатиновски објавена во порталот Плусинфо на 07.10.2022. П. Како да живееме нормално и да бидеме среќни кога постојано стравуваме од евентуален почеток на Трета светска војна, од експлозија на нуклеарна бомба, од пандемијата на корона вирусот и сл.? Преовладува безнадежност и бесцелност, луѓето стануваат депресивни и анксиозни, исплашени. ...

  Comments: 0   View more...

 • Осми септември 2022

  Posted 2022-09-09 16:29:51 by: Сард

  Кога утрово се освестив по еднодневната треска, се сетив дека вчера се случија три настани кои заслужуваат внимание. Ќе ги спомнам сите заедно во една објава: 1. Во исонот на празникот што вчера го празнувавме ненаметливо но простум стои духовен хабитус напластен низ генерациите. Ова повлекува два заклучоци. Прво, световните празнувања не се само световни, ...

  Comments: 0   View more...

 • Грешките на пописот и верската припадност

  Posted 2022-04-01 11:57:22 by: Сард

  Во текот на изминатово деноноќие прочитав повеќе написи кои се обидуваат да ја оправдаат статистичката грешка при утврдувањето на верската припадност на актуелниот попис. За потсетување, станува збор за 242 579 лица кои се попишани под генеричкото име „христијани“, при што нивната вероисповед останува нејасна. Процентуално, станува збор за неверојатни 13,4% од вкупниот број попишани ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела на страшниот суд

  Posted 2022-02-27 17:08:09 by: Сард

  На денешен ден Црквата литургиски си спомнува за последниот Христов Суд. Всушност, оваа недела точно така се именува – Недела на страшниот суд. Ваквото именување на мнозина може да им изгледа необично – зарем зборувањето за „Страшен Суд Господов“ не е нешто што му припаѓа на минатото, на „средниот век“. Всушност, се чини дека некако ...

  Comments: 0   View more...

 • Постмодерната инквизиција

  Posted 2022-01-27 17:34:32 by: Сард

  Ми текнува на дијалогот со една учителка од основно далечната 1989 година. Таа не беше мојата учителка по одделенска настава, туку друга, дојдена да го надгледува часот. Зборувавме за убавината и јас го употребив изразот „убава како ангел“. Тогаш, комунистичката просветна работничка крвнички ме опули низ дебелите старечки цвикери и окезена ме коригира нагласувајќи го ...

  Comments: 0   View more...

 • Верата и обичаите

  Posted 2022-01-06 10:50:31 by: Сард

  Покрај богослужбениот канон кој е општообврзувачки на ниво на целата православна Црква, постојат и обичаи кои не се задолжителни, но се практикуваат меѓу православните христијани. Овие обичаи може да се поделат на три групи: 1. Црковни литургиски обичаи. Произлегуваат од празникот, символички укажуваат на него и свештенството учествува во нивното извршување. Имаат локален или регионален ...

  Comments: 0   View more...

 • Што славиме денес?

  Posted 2022-01-01 18:56:05 by: Сард

  Што славиме и што си честитаме денес? Тоа ли што влегуваме во третата пандемиска година и што за тоа време се разделивме од толку многу сакани луѓе? Тоа ли што давачките растат, стандардот опаѓа, а сеопштата апатија и безволност царуваат? Тоа ли што на глобално ниво владее крајна неизвесност во поглед на слободата и мирот? ...

  Comments: 0   View more...