БлогМК - Блогослов »

 • Воскресенска искреност

  Posted 2019-04-27 08:59:13 by: Сард

    Се наоѓаме на самиот праг на празникот над празниците – Христовото воскресение – Велигден. Во пресрет на ова Воскресение, да се запрашаме дали вистински сме подготвени да го пречекаме? Во таа насока треба сите ние искрено да си поставиме неколку прашања:       Колку вистински љубиме? Дали во себе ја носиме Христовата љубов? ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРВИОТ ЧЕКОР ВО ИЗДЕГЛАВЈЕ

  Posted 2018-10-20 21:33:54 by: Сард

  Од нашата Црковна историја На патот кон признавање и осамостојување на Македонската православна црква    ПРВИОТ ЧЕКОР ВО ИЗДЕГЛАВЈЕ На 21 октомври 1943 година  во штотуку ослободената Дебарца се одржа првиот собор на македонското православна свештенство на слободната територија   На намерникот што се упатил кон Охрид преку општина Дебарца, речиси и неможе да му ...

  Comments: 0   View more...

 • Последните совети на нашиот игумен, блаженоупокоениот старец, архимандритот Георгиј Капсанис

  Posted 2018-02-05 22:21:50 by: Сард

    Беседите на блаженоупокоениот старец Георгиј Капсанис (1935-2014) од двата братски состаноци (синаксиси) на кои учествувал во светиот манастир Григоријат, од 02 февруари и од 11 февруари 2014 година, се објавени во годишникот на манастирот Григоријат, „Преподобниот Григориј“, бр. 39 од 2014 година. Преводот го објавуваме со благословот на новиот игумен на свештениот манастир Григоријат, ...

  Comments: 0   View more...

 • Добар човек. Морален човек.

  Posted 2018-01-09 21:38:48 by: Сард

  Добар човек. Морален човек. Помеѓу нив двајца е огромна разлика. Добар човек е добар затоа што ги „прифаќа“ луѓето такви какви што тие се, ги „покрива“ со својата добрина. Добрината е прекрасна, нешто најпрекрасно на земјата. Моралните луѓе се активисти кои зеле обрска и тежнеат на другите луѓе да им надметнат принципи и „добро“, и ...

  Comments: 0   View more...