МПЦ-ОА - Струмичка Епархија »

 • ПЕДЕСЕТНИЦА

  Posted 2021-06-20 02:03:12 by: Сард

  ПЕДЕСЕТНИЦА (19.06.2021 16:02) „А во последниот голем ден од празникот застана Исус и извика со висок глас, велејќи: ’Кој е жеден, нека дојде при Мене да пие! Кој верува во Мене, од неговата утроба, како што е речено во Писмото, ќе потечат реки од жива вода‘. А ова го рече за Духот, Кого што ќе Го примат оние кои веруваат во Него; оти Светиот Дух уште не им беше даден, бидејќи Исус уште не беше прославен“. Светиот Дух Господ на посебен начин влегува и делува во Црквата и во светот на денот од светата Педесетница. Црквата станува Тело Христово. Секој што е крстен во Црквата ја прима несоздадената благодат на Светиот Дух во своето срце. И доколку со својот аскетско-исихастички и литургиско-соборен живот, под надзор и во послушание на својот духовен отец, ја активира и ја актуализира таа благодат, од неговата утроба ќе потечат реки од жива вода. „А некои од нив сакаа да Го фатат, но никој не стави рака врз Него. Дојдоа, пак, слугите кај првосвештениците и фарисеите и овие им рекоа: ’Зошто не Го доведовте?‘ А слугите одговорија: ’Никогаш човек не говорел така како Овој Човек‘. Тогаш им ...

  Comments: 0   View more...

 • Божествена Литургија во Струмица

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Недела на Светите отци од Првиот Вселенски ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела на Светите отци на Првиот Вселенски собор

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Недела на Светите отци на Првиот Вселенски собор (12.06.2021 11:14) „А животот вечен е тоа, да Те познаат Тебе, Единиот вистински Бог, и испратениот од Тебе Исус Христoс.“ Познанието на Бог не е вера, не е фантазија, не е размислување, не е идеја, не е читање, не е интелектуално знаење, не е световно образование, не е добро воспитување, не е обичај, итн. И се фаќа човек самиот себе како одречно толкува чисто потврдна појава – нешто што е достапно и може од опит да се познае. Арно ама, го нема опитот – па затоа така. Познанието на Бог во Православната Црква значи благодатен опит на Бог во очистеното срце, преку православен духовен живот под надзор и во послушание на духовен отец, пројавено како умно-срдечна молитва и освестено од просветлениот ум. Само такво познание на Бог сигурно значи и живот вечен. Од денешното евангелско четиво (Јован 17, 1–13) посебно внимание ќе обрнеме на следниот пасус: „Сега разбраа дека сè што си Ми дал е од Тебе; зашто зборовите што си Ми ги дал, им ги предадов, и тие ги примија и разбраа навистина оти од Тебе сум излегол, и поверуваа дека Ти си Ме пратил“. Во ...

  Comments: 0   View more...

 • Соопштение

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Од Канцеларијата на САС на МПЦ – ...

  Comments: 0   View more...

 • Сеноќно бдение во Водоча

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Во чест на преподобен Георгиј ...

  Comments: 0   View more...

 • Божествена Литургија во Ново Село

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Божествена Литургија во Ново Село (06.06.2021 06:55) Во Неделата на слепородениот, викарниот Епископ г. Јаков Стобиски отслужи Божествена Литургија во манастирот „Свети великомаченик Георгиј Победоносец и преподобен Антониј Велики“, во Ново Село, Струмица.                         ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела на слепородениот

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Недела на слепородениот (05.06.2021 15:55) Се случија две средби помеѓу слепородениот и Христос: првата додека уште беше слеп; и втората, откако прогледа и откако Го оправда Христос пред фарисеите. И фарисеите двапати се сретнаа со човекот: првиот пат, кога не поверуваа дека бил слеп; и вториот пат, кога сакаа да го омаловажат делото Христово, а и Самиот Христос. И додека фарисеите паѓаа од грев во грев затоа што прво му згрешија на човекот, а потоа и на Самиот Господ; за тоа време човекот напредуваше од сила во сила; прво прогледа, а потоа се просветли.                Ова е само уште еден школски пример, од многуте во Новиот Завет, на судирот меѓу оние што се држат до словото на Законот – кое убива, и оние кои Го почитуваат Духот на Законот – Кој оживува; меѓу оние што на сè што не одговара на нивното самољубие се спротивставуваат со празни зборови, и оние кои на празните зборови им се спротивставуваат со дела; меѓу оние што се служат со лични дисквалификации, и оние кои се личности; меѓу оние што се кријат зад авторитетот на институцијата, и оние кои се носители на харизмата – ...

  Comments: 0   View more...

 • Божествена Литургија во Ново Село

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Божествена Литургија во Ново Село (31.05.2021 13:31)     Во Неделата на Самарјанката, викарниот Епископ г. Јаков Стобиски отслужи Божествена Литургија во манастирот „Свети великомаченик Георгиј Победоносец и преподобен Антониј Велики“, во Ново Село, Струмица.                     ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела на Самарјанката

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Недела на Самарјанката (29.05.2021 15:49) Добивањето и пронаоѓањето на вода жива, пројавено како умно-срдечна молитва и просветлување на умот, е дар Божји – „водата што ќе му ја дадам Јас“ (Јован 4, 14). Потоа не ни треба духовен раководител, благодатта сама ќе нè води – „вода што ќе тече во живот вечен“ (Јован 4, 14). Пројавувањето и потекувањето на благодатта во нашето срце е сведоштво дека лично сме го усвоиле дарот Божји и дека сме созреале како личности; сведоштво дека не сме повеќе наемници, туку деца на Отецот наш Небесен; сведоштво дека настапуваме во силата на личност – која Го сведочи Неговиот Син. Вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Отецот во благодатта на Светиот Дух и во исповедање на вистинската Вера. Поклонувањето во дух и во вистина е едно и исто поклонување, едно и исто дејство, една и иста благодат. И, се случува на едно и исто место, пред сè – во нашето срце. По просветлувањето на умот, а по послушание, и надворешно. Благодатта на Светиот Дух Господ, од часот на нашето Крштение се наоѓа внатре во нашето срце. Но, не е доволно само да сме крстени во Црквата, ...

  Comments: 0   View more...

 • Божествена Литургија во Струмица

  Posted 2021-06-14 16:45:07 by: Сард

  Божествена Литургија во Струмица (23.05.2021 15:12) Во Неделата на раслабениот, викарниот Епископ г. Јаков Стобиски отслужи Божествена Литургија во манастирот „Светите Петнаесет Тивериополски свештеномаченици“, во ...

  Comments: 0   View more...