БлогМК - : : с в и т о к : : »

 • Средбата на Христос со жената Самарјанка

  Posted 2021-06-01 08:09:23 by: Сард

  Секоја средба со Христос ги воодушевува луѓето. Ако не сте зачудени, треба да се запрашате дали навистина сте се сретнале со Христос, дали навистина сте го почувствувале Неговото присуство. Ова чудење не е необјасниво, ниту апсурдно, туку е разбирливо и рационално. Тоа е нешто што се случува кога природното го сретнува натприродното, релативното го сретнува … Продолжи со читање Средбата на Христос со ...

  Comments: 0   View more...

 • Зошто Мироносиците први слушнаа дека Христос воскресна?

  Posted 2021-05-19 19:37:53 by: Сард

  ‘А тој им рече: „Не плашете се! Вие Го барате Исус од Назарет, Распнатиот. Тој воскресна, не е овде! Еве го местото каде што беше положен.’ (Мк 16,6). Кога се роди Христос, први што слушнаа за тоа не беа големите, моќните и богатите, туку скромните и сиромашни пастири кои престојуваа на поле со своите стада … Продолжи со читање Зошто Мироносиците први слушнаа дека ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела на жените мироносици. Второ Благовештение

  Posted 2021-05-16 11:02:47 by: Сард

  Георгиј Манѕаридис, професор емеритус на Теолошкиот факултет при Аристотеловиот Универзитет во Солун Превод од: Sunday of the Myrrh-Bearing Women. The Second Annunciation Во неделата на жените мироносици е притаен уште еден, поголем празник: оној на второто Благовештение на Богородица. Празникот на нејзиното Благовештение како Мајка на новото создание, како Мајка на децата на Воскресението. Свети … Продолжи со читање Недела на жените мироносици. ...

  Comments: 0   View more...

 • Зошто некои не го сакаат Воскресението?

  Posted 2021-05-15 19:41:47 by: Сард

  За оние што не се сомневаат, можеби звучи грубо тврдењето дека, сите христијани не го сакаат Воскресението. Навистина, кои слепи не би сакале да им се врати видот; кој болен не би сакал да се излекува? И Христовото Воскресение е токму очи во темнината на нашето злобно слепило, здравје во грозоморната болест на нашата смртност, … Продолжи со читање Зошто некои не го ...

  Comments: 0   View more...

 • Воскресението: Сила на Неговата Љубов

  Posted 2021-05-04 14:40:02 by: Сард

  Христос воскресна! – Која порака може да биде посилна или поречита од оваа? Што е полошо за човечкото постоење од смртта? Ако „Исус Назареецот“ не нè искупи од смртта, зошто ни е потребно неговото учење, колку тоа и да е добро? Пред две илјади години, во Ерусалим, Воскресението на Исус Христос ја преврте човечката историја, … Продолжи со читање Воскресението: Сила на ...

  Comments: 0   View more...

 • Човек што преживеал клиничка смрт раскажува за помошта од преподобен Пајсиј Светогорец

  Posted 2021-03-31 16:15:20 by: Сард

  Еден човек од Грција го сподели своето искуство со клиничка смрт, што го претворило од атеист и хулител на Христос и Богородица во христијанин. Аргирис Мицис од селото Мегали-Вриси (Грција, 20ина km јужно од Дојран) раскажа што доживеал по неговата клиничка смрт и за чудесната помош од преподобниот свет старец Пајсиј. Расказот на поранешниот атеист … Продолжи со читање Човек што преживеал клиничка смрт раскажува за помошта од преподобен ...

  Comments: 0   View more...

 • Покајание и Исповед. Зошто и како да се исповедаме?

  Posted 2021-03-11 10:01:43 by: Сард

  Audio Кога правиме грев, ја изневеруваме својата вистинска човечка природа што била обновена во нас со Крштевањето и Миропомазанието. Единствено покајанието може да нѐ врати во состојбата од која сме се ...

  Comments: 0   View more...

 • [audio] Сеопштиот, последен Божји Суд

  Posted 2021-03-07 20:47:38 by: Сард

  Пред Великиот Пост има четири подготовителни Недели и тие се наречени: на митарот и фарисејот, на блудниот син, месопустнаа и сиропустна. Неделата месопустна се вика и Недела на Страшниот суд, затоа што во тој ден го споменуваме сеопштиот, последен и Страшен суд. Овој суд е неизбежен и сигурен, како што за секого од нас е … Продолжи со читање [audio] Сеопштиот, последен ...

  Comments: 0   View more...

 • [audio] Светата Литургија – за трезвеност на душата

  Posted 2021-03-02 15:58:54 by: Сард

  Светата Литургија е најголемото дело што човек може да го изврши, најголемата чест, најголемата привилегија што Бог му ја дал на човек, имено, да се причести со Светите Тајни – Христовото Тело и Неговата Крв.Сo една од молитвите на Светата Литургија свештеникот се моли:„Да им бидат (Светите Дарови) на тие што се причестуват:за трезвеност на … Продолжи со читање [audio] Светата Литургија – за трезвеност ...

  Comments: 0   View more...

 • Светата Литургија не е интелектуално доживување, туку благодатен настан.

  Posted 2021-02-26 20:52:43 by: Сард

    За време на Светата Литургија свештеникот тивко ја чита молитвата на првиот антифон: Господи, Боже наш, чијашто власт е неискажлива и слава недостижна, чијашто милост е неизмерна и човекољубие неизречено; Самиот Ти, Владико, според Твоето милосрдие, погледни на нас и на овој свет храм, и покажи ги на нас и на овие што се … Продолжи со читање Светата Литургија не е интелектуално доживување, туку ...

  Comments: 0   View more...