МПЦ-ОА - Брегалничка Епархија »

 • Осветување на работните простории на Доброволното Противпожарно Друштво - Кочани

  Posted 2022-09-17 11:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/177-09-22/01.jpg" path="images/stories/177-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Осветување на работните простории на Доброволното Противпожарно Друштво - Кочани На 17.09.2022 година, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, изврши осветување на работните простории на Доброволното Противпожарно Друштво во ...

  Comments: 0   View more...

 • Сослужување со Епископот Бихачко-петровачки г. Сергеј во Лесновската обител

  Posted 2022-09-17 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/17-09-22/01.jpg" path="images/stories/17-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Сослужување со Епископот Бихачко-петровачки г. Сергеј во Лесновската обител На 17.09.2022 година, Св. свешт-мч. Вавил, пророк и боговидец Мојсеј, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на Епископот Бихачко-петровачки г. Сергеј, Архиереј при СПЦ, и свештенослужители од Бихачко-петровачката и Брегалничката Епархија, отслужија Света Архиерејска Литургија во Лесновскиот манастир. На крајот од Литургијата двајцата Архиереи одржаа содржајни ...

  Comments: 0   View more...

 • Отсекување на главата на Св. Јован Крстител - с.Горни Подлог

  Posted 2022-09-11 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/11-09-22/01.jpg" path="images/stories/11-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Отсекување на главата на Св. Јован Крстител - с.Горни Подлог - Кочани На 11.09.2022 година, Недела 13-та по Педесетница, Отсекување на главата на Свети Јован Претеча и Крстител, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Отсекување на главата на Св. Јован Крстител“ во с. Горни Подлог - Кочани. На крајот од Литургијата, Митрополитот г. Иларион одржа содржајна ...

  Comments: 0   View more...

 • Свети мч. Фануриј и ракополагање во ѓаконски чин во Штип

  Posted 2022-09-09 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/09-09-22/01.jpg" path="images/stories/09-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Свети мч. Фануриј и ракополагање во ѓаконски чин во Штип На 09.09.2022 година, св. мч. Фануриј, преп. Пимен Велики, св. Осиј Кордупски, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во Соборниот храм „Св. Николај“ во Штип. Пред почетокот на Литургијата, Митрополитот г. Иларион го произведе во чин Ипоѓакон дипломираниот богослов, теолог и вероучител, Михаил Ристов од с.Долни Балван - Штип, а во текот на Литургијата го ракоположи во ѓаконски чин. На крајот од ...

  Comments: 0   View more...

 • Преосветување на храмот „Свети Јован Крстител“ во с.Лески - Виница

  Posted 2022-09-04 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/04-09-22/01.jpg" path="images/stories/04-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Преосветување на храмот „Свети Јован Крстител“ во с.Лески - Виница На 04.09.2022 година, Недела 12-та по Педесетница, св. мч-ци Агатоник, Зотик, Зинон и др.; св. мч-чка Антуса,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, изврши преосветување на храмот „Свети Јован Крстител“ во с. Лески - Виница, а потоа отслужи Света Архиерејска Литургија. На крајот од Литургијата, Митрополитот г. Иларион одржа содржајна ...

  Comments: 0   View more...

 • Света тајна Брак над младенците Боби Гаврилов и Лин Треј

  Posted 2022-09-03 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/03-09-22/01.jpg" path="images/stories/03-09-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Света тајна Брак над младенците Боби Гаврилов и Лин Треј На 03.09.2022 година, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, ја изврши Светата Тајна Брак над младенците Боби Гаврилов и Лин Треј од Швајцарија, во храмот „Свети Јоаким Осоговски“ ...

  Comments: 0   View more...

 • Успение на Пресвета Богородица во Пробиштип

  Posted 2022-08-28 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/28-08-22/01.jpg" path="images/stories/28-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Успение на Пресвета Богородица во Пробиштип На 28.08.2022 година, кога Православната Црква го празнува празникот Успение на Пресвета Богородица - Голема Богородица,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Пробиштип. На крајот од Светата Литургија, Митрополитот г. Иларион одржа содржајна беседа и му даде Благодарница на г. Оливер Спасовски, Министер за внатрешни работи на Република Македонија, за особен придонес и помагање на Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија, а ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнична Вечерна богослужба во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ - Ново Село

  Posted 2022-08-27 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/27-08-22/01.jpg" path="images/stories/27-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Празнична Вечерна богослужба во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ - Ново Село - Штип На 27.08.2022 година, во навечерието на големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица - Голема Богородица,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Празнична Вечерна богослужба во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Ново Село - Штип. На Празничната Вечерна, ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнична Вечерна богослужба во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ - Ново Село

  Posted 2022-08-27 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/27-08-22/01.jpg" path="images/stories/27-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Празнична Вечерна богослужба во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ - Ново Село - Штип На 27.08.2022 година, во навечерието на празникот Успение на Пресвета Богородица - Голема Богородица,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Празнична Вечерна Богослужба во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Ново Село - Штип. На крајот од Вечерната Богослужба, ...

  Comments: 0   View more...

 • На празникот на св. Зосим и Јаков во Манастирот во Тумане

  Posted 2022-08-21 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/21-08-22/01.jpg" path="images/stories/21-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} На празникот на св. Зосим и Јаков во Манастирот во Тумане - Србија На 21.08.2022 година, Недела 10-та по Педесетница, св. Спасо Радовишки и празникот на светите Зосим и Јаков Тумански, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, на покана од Неговото Преосвештенство Епископот Браничевски г. Игнатиј, сослужуваше на Светата Архиерејска Литургија, по повод празникот на светите Зосим и Јаков Тумански,  во сослужение на повеќе Архиереи на ...

  Comments: 0   View more...

 • Преображение во Штип

  Posted 2022-08-19 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/19-08-22/01.jpg" path="images/stories/19-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Преображение во Штип На 19.08.2022 година, кога Светата Православна Црква го празнува празникот Преображение на Господ Исус Христос на гората Тавор,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во Соборниот храм „Св. Николај“ во Штип. На крајот од Литургијата, ...

  Comments: 0   View more...

 • Манастирска слава во манастирот „Св. Вмч. Пантелејмон“

  Posted 2022-08-09 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/09-08-22/01.jpg" path="images/stories/09-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Манастирска слава во манастирот „Св. Вмч. Пантелејмон“ - с.Пантелеј На 09.08.2022 година, кога го празнуваме празникот на Светиот Вмч. Пантелејмон, Св. Климент Охридски, Св. Седмочисленици,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во манастирот „Св. Вмч. Пантелејмон“ во с. Пантелеј - кочанско. На крајот од Литургијата, ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнична Вечерна во манастирот „Св. Вмч. Пантелејмон“

  Posted 2022-08-08 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/088-08-22/01.jpg" path="images/stories/088-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Празнична Вечерна во манастирот „Св. Вмч. Пантелејмон“ - с.Пантелеј На 08.08.2022 година, во навечерието на празникот на Светиот Вмч. Пантелејмон, Св. Климент Охридски, Св. Седмочисленици,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Празнична Вечерна Богослужба во манастирот „Св. Вмч. Пантелејмон“ во с. Пантелеј - кочанско. На крајот од Вечерната Богослужба, ...

  Comments: 0   View more...

 • Преподобна Параскева - Петка Римјанка

  Posted 2022-08-08 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/08-08-22/01.jpg" path="images/stories/08-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Преподобна Параскева - Петка Римјанка во Штип На 08.08.2022 година, кога го чествуваме споменот на Преподобната Параскева - Петка Римјанка,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Американско-канадската Епархија и Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Св. Климент Охридски и Св. Петка“ во населба Сењак - Штип. По завршувањето на ...

  Comments: 0   View more...

 • Храмова слава на храмот „Св. Пр. Илија“ во Радовиш

  Posted 2022-08-02 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/02-08-22/01.jpg" path="images/stories/02-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Храмова слава на храмот „Св. Пр. Илија“ во Радовиш На 02.08.2022 година, кога го чествуваме споменот на Светиот пророк Илија, кој е воедно и голем национален празник - Илинден,  Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Св. Пр. Илија“ во Радовиш. На Литургијата беше прочитано и Илинденското послание од Архиепископот на Македонската Православна црква - Охридска Архиепископија г.г. Стефан. По завршувањето на ...

  Comments: 0   View more...

 • Помен за покој на душата на протоереј-ставрофор о.Бранко

  Posted 2022-08-01 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/01-08-22/01.jpg" path="images/stories/01-08-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Помен за покој на душата на протоереј-ставрофор Бранко Богданов од Виница На 01.08.2022 година, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, изврши помен за покој на душата на протоереј-ставрофор о.Бранко Богданов од с.Блатец - ...

  Comments: 0   View more...

 • Недела 7-ма по Педесетница во Свети Николе

  Posted 2022-07-31 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/31-07-22/01.jpg" path="images/stories/31-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Недела 7-ма по Педесетница во Свети Николе На 31.07.2022 година, Недела 7-ма по Педесетница; св.мч. Емилијан, преп. Памво, преп. Паисиј и Исаиј, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Св. Лидија Македонка“ во Свети Николе. На крајот ...

  Comments: 0   View more...

 • Манастирска слава во манастирот Девина Вода - Косово и Метохија (2)

  Posted 2022-07-25 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/25-07-22/01.jpg" path="images/stories/25-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Манастирска слава во манастирот Девина Вода - Косово и Метохија, СПЦ и посета на древниот манастир Бањска На 25.07.2022 година, кога Православната Црква прави спомен на Чудотворната икона Богородица Троеручица, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, на покана од Преосветениот Епископ Рашко-призренски г. Теодосиј, Архиереј на СПЦ, во сослужение на Епископот г. Теодосиј и свештенослужители од СПЦ и МПЦ-ОА, отслужија Света Архиерејска Литургија во манастирот „Девина Вода“ посветен на Чудотворната икона Богородица Троеручица, кој се наоѓа на северот на Косово и Метохија во општина Звечан. На крајот ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнична вечерна во манастирот Девина Вода - Косово и Метохија

  Posted 2022-07-24 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/24-07-22/01.jpg" path="images/stories/24-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Празнична вечерна во манастирот Девина Вода - Косово и Метохија, СПЦ На 24.07.2022 година, во навечерието на празникот на Чудотворната икона Богородица Троеручица, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, на покана од Преосветениот Епископ Рашко-призренски г. Теодосиј, Архиереј на СПЦ, во сослужение на свештенослужители од СПЦ и МПЦ-ОА, отслужи Празнична вечерна Богослужба во манастирот „Девина Вода“ посветен на Чудотворната икона Богородица Троеручица, кој се наоѓа на северот на Косово и Метохија во општина Звечан. На крајот ...

  Comments: 0   View more...

 • На Св.вмч. Прокопиј Кесариски во манастирот „Св. Спиридон Чудотворец“ - Злетово

  Posted 2022-07-21 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/21-07-22/01.jpg" path="images/stories/21-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} На Св.вмч. Прокопиј Кесариски во манастирот „Св. Спиридон Чудотворец“ - Злетово, метох на Лесновскиот манастир На 21.07.2022 година, кога Светата Православна Црква прави спомен на Св.вмч. Прокопиј Кесариски, преп. Теофил Мироточив, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на протосингел о.Исак и о. Серафим, отслужи Света Архиерејска Литургија во женскиот манастир „Св. Спиридон Чудотворец“ во Злетово, метох на Лесновскиот манастир. На крајот ...

  Comments: 0   View more...

 • Собор на 12-те Апостоли - Павловден

  Posted 2022-07-13 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/13-07-22/01.jpg" path="images/stories/13-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Собор на 12-те Апостоли - Павловден во Виница На 13.07.2022 година, кога Светата Православна Црква прави спомен на Собор на 12-те Апостоли - Павловден, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на Митрополитот Европски г. Пимен и свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужија Света Архиерејска Литургија во храмот „Св. Архангел Михаил“ во Виница. За време на Литургијата со одлука на САС на МПЦ-ОА со чин ставрофор беше одликуван протоерејот Горан Ангелов од Виница. На крајот од Литургијата Митрополитот Европски г. Пимен одржа содржајна беседа, а верниот народ се причести со Телото и Крвта Христова. По завршувањето на Литургијата се изврши Свечена ...

  Comments: 0   View more...

 • Чествување на Светите Апостоли Петар и Павле - Петровден

  Posted 2022-07-12 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/12-07-22/01.jpg" path="images/stories/12-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Чествување на Светите Апостоли Петар и Павле - Петровден во Кочани На 12.07.2022 година, кога Светата Православна Црква прави спомен на Светите Апостоли Петар и Павле - Петровден, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Света Архиерејска Литургија во храмот „Св. вмч. Георгиј“ во Кочани. На крајот од Литургијата Митрополитот одржа содржајна беседа, а верниот ...

  Comments: 0   View more...

 • Празнична Вечерна во чест на Светите Апостоли Петар и Павле во Кочани

  Posted 2022-07-11 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/11-07-22/01.jpg" path="images/stories/11-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Празнична Вечерна во чест на Светите Апостоли Петар и Павле во Кочани На 11.07.2022 година, во навечерието на празникот на Светите апостоли Петар и Павле - Петровден, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на свештенослужители од Брегалничката Епархија, отслужи Празнична Вечерна во храмот „Св. вмч. Георгиј“ во Кочани. На Вечерната се изнесе иконата на Светите апостоли Петар и Павле, а потоа Митрополитот г. Иларион го благослови и пресече петолебието. По Вечерната богослужба се изврши Литија со иконата на Светите апостоли Петар и Павле, од храмот „Св. вмч. Георгиј“ до Градскиот ...

  Comments: 0   View more...

 • Опело на покојниот проф. д-р Методи Чепреганов

  Posted 2022-07-11 10:00:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/111-07-22/01.jpg" path="images/stories/111-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Опело на покојниот проф д-р Методи Чепреганов во Скопје На 11.07.2022 година, во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, во сослужение на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски и на Јустинијана Прва, г.г. Стефан и Митрополитите Преспанско-пелагониски г. Петар и Повардарски г. Агатангел, извршија опело на покојниот проф д-р Методи ...

  Comments: 0   View more...

 • Освет на новоизградениот Параклис во с. Стамен

  Posted 2022-07-07 10:30:00 by: Сард

  {artsexylightbox singleImage="images/stories/077-07-22/01.jpg" path="images/stories/077-07-22/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Освет на новоизградениот Параклис во с. Стамен - делчевско На 07.07.2022 година, Рождество на Свети Јован Крстител - Иванден, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион, изврши освет на новоизградениот Параклис посветен на Светите Апостоли Петар и Павле, во с. Стамен, ...

  Comments: 0   View more...