Храм - Манастир Слепче »

 • Глаголицата – неправедно загубена икона на зборовите

  Posted 2022-08-11 19:33:09 by: Миле Миланоски

  Преку презентацијата на Апостолот кој до средината на 19 век се чувал во манастирот, по што е распарчен и отуѓен и денес се наоѓа во 5 библиотеки во Украина, Русија и Бугарија, сестринството и отец Серафим, преку привлекување на вниманието на јавноста кон Слепченската книжевна ризница, во која веќе ги откупија и комплетираа дигиталните копии од сите страници на Апостолот, сакаат да иницираат една уште поважна научна дебата – како и зошто автентичната македонска глаголица создадена според солунскиот говорен дијалект, во историјата била онеправдана, поттурната, па дури и гонета и ...

  Comments: 0   View more...

 • ИЗВЕСТУВАЊЕ за 30. 07. 2022

  Posted 2022-07-26 14:10:10 by: Миле Миланоски

  26/07/2022 По повод чествувањето на борбата со која народот во Македонија се трудеше да ја добие својата слобода, а воочи празникот *Илинден* кој стана национален македонски празник, но и символ на македонскиот непокор, на *30. 07.2022 година во 9 часот, при влезната капија на Манастирот св. Јован Претеча Слепче,* која со векови ги чува трагите од куршумите на сите оние кои не се ослободија од своето властољубие како желба да владеат со другите, ќе се отслужи *ПАНИХИДА* за сите оние кои го положија животот застанувајќи во одбрана на сираците, вдовиците, немоќните, и сите кои ја сакаат слободата од Бога им дарувана.  Во молитвите на панихидата ќе биде спомнато и целото население кое страдаше под јаремот на поробувачите а кое денес не е помеѓу живите на земјата, но живо остана за Бога. Молитвите на панихидата упатени кон Живиот Христос се за прошка на гревовите на сите оние, кои зедоа дел во таа слободарска кауза, како и за прошка на гревовите на сите оние кои во туѓи војски извршуваа наредби на претпоставени, а беа во редот на поробувачите. ...

  Comments: 0   View more...

 • ПРЕТЕЧА

  Posted 2022-07-17 10:18:03 by: Миле Миланоски

  07/07/2022 Што да објавам на светот за тебе, - дали сум дел од твоето лозје, - дали ќе дозволиш калемов - да се пренесе жив на првиот чокот ? Еднаш порти ми отвори - во твој предел монах молитва сотвори, - зад мене одамна се затвори - трло кое се бори да не ме испушти. Повторно се потсетувам - на твое раѓање, - повторно, пак се радувам - на зборови кои немаат заборавање: Јас не сум Тој, - туку по мене иде Оној - кому не сум достоен … А јас, - достоен ли сум ? - Прашувам на цел глас - да пијам молчешкум - вода која минува, - минува, - и твои стапалки залева. Каде можеше поудобно - пустињаштво да биде изучено, - смрт во тело, да биде вкусено, - освен при ноѕе Јованови, - онаму каде мируваат небесни бранови. Те прославуваме, - но се плашиме - од благодат да не се изгубиме, - прва наредба од тебе добивме - патишта и патчиња да израмниме. Време да не губиме - половина живот да употребиме, - како половина година - кога се сее и копа, - па останатоста - да биде жетва прибрана. Секој пред себе да го поставиме - во секого Бога да Го видиме, - за на крај да исчекуваме ...

  Comments: 0   View more...

 • НА РАЦИН

  Posted 2022-06-21 18:24:40 by: Миле Миланоски

  13/06/2022 Да ти кажам мисли да не си прекинувам, поет на пат не сретнав но Коста на срце прилегнав.   Мугри детски разбиструваше струни за напатени затегнуваше, мугри бели станаа незнаен јунак допре гората.   Татковина човек не продаде, но тутуноберач себеси се виде, мека му земја од потнина тврдо му срце од небиднина.   Ај запали сестро кандило, в куќи да светне тивко видело, ај Рацин во тивкост да испратиме, а песни негови да удомиме.   Песни кои очи бодат ако човек поглед искривува, од долина и икона да бликнат радости кои таги стивнаа.   Чемрее сега пролетва, врба во јасен порасна, остана песна недопеана за да пат отвори во муграта.   Од стихозбирката Манастирски води на сестринството на Слепченскиот манастир Во чест на поетот Коста Солев Рацин, кој  на денешен ден во 1943 година на планината Лопушник загина на 34 годишна возраст.      ...

  Comments: 0   View more...

 • Излезе од печат вториот дел од книгата Слепченски пролог со химнографија

  Posted 2022-06-03 09:17:50 by: Миле Миланоски

  29/04/2022 Воочи празникот на светиот свештеномаченик Кипријан Слепченски, по Божјо благоволение, излезе од печат вториот дел од книгата Слепченски пролог со химнографија, творештво на сестринството на Манастирот св. Јован Претеча Слепче.  Во вториот дел, продолжение на месец Декември, се содржани светителите кои се празнуваат од 10 до 20ти ден во месецот, нивно пролошко житие, икона на светителот, тропар на македонски, со превод на црковнословеснки и англиски јазик, приложени на западни нотни и источни неумски партитури. Вториот том е збогатен со фрагменти од ракописниот Слепченски стиховен пролог од 16 век, пишуван од рацете на познатиот книжевник Висарион Слепченски, како и со калиграфска изведба на тропари напишани со глаголично ...

  Comments: 0   View more...

 • ВЕЛИКИ

  Posted 2022-06-03 09:17:50 by: Миле Миланоски

  Comments: 0   View more...

 • За единството - старец Георгиј Капсанис

  Posted 2022-06-03 09:17:50 by: Миле Миланоски

  19/04/2022 Слушнавме од апостолското чтение, кое што е од првото послание кон Коринтјаните на апостолот Павле, дека ги поттикнува Коринтјаните, но и сите Христијани од сите векови, да се обединети во Црквата во едно единство, не надворешно, туку духовно и внатрешно. „Браќа“ вели, „ве молам вас во Името на Господа наш Исус Христос, сите да го велите истото“.  „Ве молам во Името на Исус Христос – не го вели ова во негово име, туку во Името Христово, кое што е и глава на Црквата, - да го кажувате сите истото.“ Да не вели еден едно, друг друго. Да не постои разногласие внатре во Црквата, помеѓу христијаните. Да не постојат различни мислења и гледишта и учења, но сите да го следите мислењето, учењето и духот Христов, за да сте во едногласие. „И да нема расцепи кај вас“ „и да не се делите помеѓу вас со расцепи“. „Туку да бидете соединети во еден дух и во една мисла“, „и соединети сите да имате еден ум и една мисла“. Имено, очигледно е од овие (нешта) што им ги вели апостолот, дека не бара, како што реков на почетокот, едно надворешно единство, на ...

  Comments: 0   View more...

 • Акатист на Рождество Христово - Божиќ

  Posted 2022-06-03 09:17:50 by: Миле Миланоски

  07/01/2022 Кондак 1 - Избирајќи ја од сите родови Пречистата ангелолика Дева, и од Неа раѓајќи се по плот Христе Боже наш; благодарност Ти принесуваат Твоите слуги, Владико. Ти пак, бидејќи имаш неискажливо милосрдие од сите беди ослободи нѐ, за да Ти повикуваме: - Исусе, Сине Божји, Кој се воплоти заради нас, слава на Тебе! Икос 1 - Мноштво Ангели се собраа во Витлеем за да го видат недостижното Рождество; и гледајќи го својот Творец, во јасли кај лежи како Младенец се восхитија! Со страв благоглаголејќи, Родениот и Таа што Го роди боголепно ги почитуваа, пеејќи: - Слава на Тебе, Сине Божји, пред вековите од Отецот роден! - Слава на Тебе, со Отецот и Духот сѐ создаде! - Слава на Тебе, дојде да ги спасиш изгубените! - Слава на Тебе, се понижи до лик на слуга! - Слава на Тебе, Приведувач на заблудените! - Слава на Тебе, Спасител на оние кои погинуваат! - Слава на Тебе, ја сруши демонската тврдина! - Слава на Тебе, претходно затворениот рај повторно го отвори! - Слава на Тебе, човечкиот род неискажливо го возљуби! - Слава на Тебе, во земјената пештера Небесата ја ...

  Comments: 0   View more...