Храм - Црква Велес »

 • Исусовата молитва е за сите

  Posted 2022-08-15 08:33:01 by: Сард

  Митрополит Калистос Вер Всушност, ние, клириците, а особено монасите, кои немаме потреба да се грижиме за семејство и деца, ги разбираме тие услови, во кои живеат брачните христијани. Луѓето се принудени многу да работат, долго да патуваат до работното место и до дома, а навечер дома исто така имаат многу обврски… Треба да ги разбереме... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Мечките на пророкот и богохулните деца

  Posted 2022-08-10 07:39:55 by: Сард

  (4.Царс. 2,23-24) Свештеник Јани Мулев Во библиската историја за пророкот Елисеј, кој од својот учител пророкот Илија го доби кожувот и двојна благодат, читаме дека тој изврши многу чуда, народот му се восхитуваше од сите негови големи и пречудесни дела. Во една прилика, додека одел по патот, голема група од деца се пуштиле по него,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Кандилото и моштите на света Ана

  Posted 2022-08-05 12:53:22 by: Сард

  Во истоимениот светогорски скит, Света Ана, се чува стапалото на света Ана. Не него се препознаваат нерви и прсти. Светите мошти имаат температура од 36,5 степени, како што има секој жив човек и овие свети мошти секојдневно чудотворат. За овие свети мошти постојат сведоштва во Кодексот бр.3 од скитот: „Некој свештеник, со документ од Вселенскиот... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Независност и потреба

  Posted 2022-07-23 16:26:58 by: Сард

  Архимандрит Павлос Пападопулос Можеби убаво е да си „независен“, но сите имаме потреба од луѓето околу нас. Имаме потреба, иако често пати одбиваме да го прифатиме тоа, од луѓе кои нѐ сакаат и се грижат за нас. Но, не само тоа. Мислам дека имаме потреба од луѓе на кои можеме да се потпреме. Луѓе кои... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Бегство од Содом

  Posted 2022-07-15 18:02:12 by: Сард

  (1.Мојс. 18 гл. – 19,29) Свештеник Јани Мулев „Спаси ја душата своја; и не обѕрнувај се назад“ (1.Мојс. 19, 17) Откако ангелите, т.е. Бог во вид на три ангели, го посетиле домот на Авраам, и им дале ветување на Авраам и неговата жена Сара, дека следната година ќе имаат дете, иако тие биле веќе стари,... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Внимавај како влегуваш и како излегуваш од црквата

  Posted 2022-07-04 10:37:28 by: Сард

  Свети Максим Грк Секој пат кога сакаш да одиш во Црква, ако сакаш, внимавај на она што го говори нашата чиста вера, потруди се да го помниш, да не го забораваш, дека одиш во најчистата палата на Севишниот. Таму, каде што е Неговиот престол. Таму, каде одекнува непрестајно ангелската песна: свет, свет, свет е Господ... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Ние не сме она што го чувствуваме

  Posted 2022-06-29 17:35:35 by: Сард

  Душата ги контролира чувствата, а не чувствата – душата. Да го правиш сето она што го чувствуваш, не е секогаш безбедно. Не може да се оставаш да бидеш жртва на секое твое чувство, велејќи, едноставно дека „така се чувствувам“. Она што го чувствуваш, треба секогаш да се филтрира од твојот разумен дел. Замисли, да се... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Исповедта на старец Филотеј Зервакос

  Posted 2022-06-28 07:59:15 by: Сард

  (Документот беше пронајден во архивата по неговото упокојување) Не Го љубам Бога со сета моја душа, со срцето и со разумот. Немам послушност кон заповедите Божји и не ги запазувам заветите кои ги дадов при крштението и при монашкиот потстриг пред лицето Божјо, пред ангелите, пред светителите и луѓето. Не се молам и не читам... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Долговечност – благослов или заборавени од Господ?

  Posted 2022-06-15 10:52:58 by: Сард

  Огромен процент од причините, поради кои се разболува човекот, е гревот. Кога велиме грев, не зборуваме за непокајан грев, туку за покајан грев (грев за кој сме се покајале). Бидејќи непокајаните луѓе, можно е никогаш да не се разболат, и да умрат здрави. Оваа состојба е показател за апсолутна оставеност од Бога уште отсега, тоа... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Пречки за исповед

  Posted 2022-05-27 10:05:08 by: Сард

  Николај Воинеску Незнаењето, егоизмот и грешниот живот се главните причини поради кои многу христијани не се исповедаат. Други причини се осудувањето на свештенството, антицрковниот дух, борбата против верата и маловерието. И како да не е доволно тоа, доаѓа и нашиот противник, ѓаволот. И се обидува по секоја цена да нѐ спречи да отидеме на исповед.... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Стани туѓ на улоги и маски

  Posted 2022-05-25 11:25:20 by: Сард

  о. Хараламбос Пападопулос Добро, вчера цел ден имаше главоболки, мора ли да зборуваш цел ден за тоа? Утрото те заболе стомакот, и до утре ли ќе зборуваш за тоа? Имаше еден неуспех, до кога ќе се жалиш? Преку целиот твој живот ќе зборуваш за твоите непријатни детски години? За тоа, колку те онеправдувале татко ти... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Умееме да ги маскираме своите страсти

  Posted 2022-05-11 09:55:12 by: Сард

  Старец Никон Светогорец За страстите знаеме многу работи. За нашите страсти знаеме многу, така што можеме и магистерски труд да направиме. На пример, земете ги филмовите, во кои има сосема природни детални сцени на убиства. Луѓето кои создаваат конкретни филмови, тие сцени ги опишуваат со таква автентичност така што за нив се нешто познато. Но... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Рацете на Мојсеј

  Posted 2022-05-09 10:05:01 by: Сард

  Свештеник Јани Мулев Во Стариот завет читаме многу интересни настани и личности, кои освен историска, имаат и духовна смисла. Па така, во Втората книга Мојсеева (2.Мојс. 17, 9-16) читаме дека Мојсеј се искачил „на врвот“ од гората, заедно со неговиот роден брат Арон и Ор, и оттаму ја гледал борбата помеѓу Израилот и Амалиќаните. Тој... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Демонизираниот клеветник

  Posted 2022-05-07 08:25:19 by: Сард

  (од житието на свети Исидор Пелусиот) Кога авва Исидор Пелусиот беше презвитер во скитот, помеѓу браќата имаше и еден ѓакон, многу побожен и добродетелен. Авва Исидор имаше намера да го направи презвитер и да го постави за свој наследник. Но тој, од големо смирение, не прифаќаше ракополагање, велејќи дека не е достоен за да стане... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Молебен за мир

  Posted 2022-04-30 18:11:56 by: Сард

  Свештеникот: Благословен е нашиот Бог. Амин. Цару небесен (или Христос воскресе – во пасхалниот период) Трисвето. Отче наш. Господи помилуј (12 пати) Пријдете да се поклониме на нашиот Цар и Бог! Пријдете да се поклониме на Христа, нашиот Цар и Бог! Пријдете да се поклониме и да паднеме пред Самиот Христос, нашиот Цар и Бог!... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Голотијата на Ное

  Posted 2022-04-26 14:57:00 by: Сард

  Свештеник Јани Мулев Во првата книга Мојсеева, од 6 до 9 глава, читаме интересна историја за патријархот Ное, кој го спаси светот преку еден кораб (брод). Бидејќи во тоа време луѓето станале многу расипани и неморални, нешто слично на нашево време кога секоја перверзија е легална, па се промовира дури и како добродетел, Бог се... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • За војната и заземањето страна

  Posted 2022-03-23 10:27:26 by: Сард

  Архимандрит Захарија Захару од Есекс Прашање: Што треба да имаме на ум и што треба да правиме во тековната политичка состојба? Отец Захарија: Не знаеме сѐ за конфликтите од овој свет, ниту, пак, е неопходно да знаеме сѐ. Едноставно се молиме со сострадално срце за мир во светот и за сите. Не заземаме страна, бидејќи... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Зошто Бог не ме исцелува секогаш?

  Posted 2022-03-03 10:37:30 by: Сард

  Преподобен Силуан Атонски се осврнува на тешкотиите со кои се соочува верникот во духовниот живот: Ете, повеќе години страдам од главоболка и тешко ја поднесувам, но имам полза од неа, бидејќи преку болеста се смирува душата. Мојата душа силно посакува да се моли и да бдее, но болеста ме спречува, бидејќи болното тело бара одмор.... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...

 • Флоровски и Романидис – најголеми богослови на XX век

  Posted 2022-02-23 09:06:32 by: Сард

  Отец Георги Флоровски како учител и собрат на отец Јован Романидис Митрополит Јеротеј Навпактски (Влахос) Отец Георги Флоровски беше врвен теолог на XX век, кој стекна титула „отец“ на теологијата на тој век. Ги имам прочитано речиси сите негови дела, кои се преведени на грчки јазик, како што исто така ја знам доволно мислата на... Continue Reading ...

  Comments: 0   View more...